Mihai Stepan Cazazian

CATEDRALA Sfântul Ecimiadzin se va redeschide în septembrie, după câțiva ani de renovare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 28 februarie – 3 martie, la Sfântul Scaun din Ecimiadzin a avut loc ședința Consiliului Spiritual Suprem, sub președinția Sanctității Sale Karekin II, Patriarh și Catolicos al Tuturor Armenilor.
Întâlnirile au fost prezidate de delegatul pontifical pentru Europa de Vest, Arhiepiscopul Khajak Parsamyan.

Gevorg Danielyan, membru al Comitetului Central al Republicii Armenia, a prezentat un raport privind situația existentă în Armenia și Arțakh după războiul de 44 de zile. Jurnalistul a prezentat în detaliu situația creată în Armenia și Arțakh și s-a referit la evoluțiile geopolitice în curs din țară, în special la provocările de securitate.

La următorul punct, de pe ordinea de zi, Episcopul Musegh Babayan a prezentat o informare cu privire la lucrările de renovare și consolidare a Catedralei Mamă. S-a menționat că decorațiile interioare, restaurarea frescelor, instalarea sistemului de ventilație și renovările exterioare la Catedrala Mamă sunt pe drumul cel bun, finalizarea fiind programată pentru luna septembrie a acestui an.

Salutând finalizarea lucrărilor, Adunarea Generală a remarcat cu satisfacție că, după o lungă pauză, Catedrala Mamă își va putea redeschide porțile, spre bucuria și mângâierea credincioșilor.

Ambasadorul Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Arshak Khachatryan a informat Adunarea Generală că, pentru a organiza cât mai bine ceremoniile și evenimentele [ce vor avea loc], au fost constituite mai multe comisii care vor coordona activitatea în sfera spirituală, ceremonială, editorială, de promovare și informare.

Supremul Consiliu Spiritual a primit cu satisfacție informațiile prezentate și a planificat să țină ceremoniile de resfințire și binecuvântare a Catedralei Mamă și evenimentele conexe, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie și hirotonirea episcopală pe 8 octombrie.

Directorul Departamentului de Relații Externe și Protocol al Sf. Ecimiadzin, episcopul Nathan Hovhannisyan a prezentat Adunării programul și evenimentele spirituale, educaționale și culturale planificate cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la moartea Sfântului Nerses Șnorhali. S-a mai menționat că duminică , 5 martie, în Sfintele Biserici Apostolice Armene va fi citită bula patriarhală cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la nașterea Sfântului Patriarh Nerses Șnorhali.

Episcopul Nathan a mai informat că, pentru a sărbători aniversarea a 850 de ani de la moartea Sfântului Nerses Șnorhali (Nerses Grațiosul) în decembrie, Sfânta Biserică Apostolică Armenă și Biserica Romano-Catolică vor organiza evenimente comune la Vatican. Sfântul Părinte a mai menționat că UNESCO a inclus și ziua de comemorare a Sfântului Nerses Șnorhali printre sărbătorile special celebrate.

din comunicatul Sfântului Scaun din Ecimiadzin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *