Giuseppe Munarini

Căsătorie armeană în Biserica Sfânta Cruce din Veneția

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Benedetta DSCN0711

          Sâmbătă 8 iunie a.c. s-a celebrat la Veneția căsătoria lui ARAM IPEKDJIAN și BENEDETTA CONTIN.

Ceremonia, a fost ținută în frumoasa biserica Sfânta Cruce a armenilor – o clădire sacră situată nu departe de Sfântul Marcu, menționat încă din 1434 -, precedentă venirii părinților Mechitaristi la Veneția. Aceasta este situată la „Sottoportego degli Armeni”, în „Calle degli Armeni” și este singura biserică medievală, unde încă se oficiază în ritul armean. În această atmosferă armeană, cu o simplitate, dar și cu o solemnitate tipică riturilor orientale, a fost celebrată căsătoria lui Aram și Benedetta, care s-au cunoscut în celebra mănăstire din Tatev       .

Aram Ipekdjian s-a născut și a crescut în Aleppo (Siria), unde a obținut bacalaureatul la Liceul Armean Național „Karen Jeppe”. A obținut diploma pentru clarinet și pentru dirijat la Conservatorul „Komitas” din Erevan (Armenia), unde a avut posibilitatea să urmeze și cursurile de duduk și să participe în calitate de cantor tenor la corul „Hover” din Erevan. În prezent, locuiește la Padova, unde este implicat profesional ca muzician în grupa parohiei din Vigodarzere (sax tenor), și în diverse activități concertistice, și în calitate de cantor în capela muzicală al Sfântului Anton din Padova (tenor). Din 2007 participă la seminariile de duduk al Maestrului Gevorg Dabaghyan, organizate la Veneția de către Centrul de Studii și Documentări a Culturii armene și Fundația Giorgio Cini. Actualmente este înscris la Seminarul de cântec gregorian „Psallite Sapienter” al Fondației Ugo și Olga Levi din Veneția. A compus piese pentru duduk în diverse locuri din Italia (Narni, Clubul Rotary din Trent, Amalfi, Padova, Veneția și San Lazzaro în Lagună, Agrigento), iar în provincia Padova (Abația de Praglia, Trebaseleghe, Vigodarzere, Limerick). Din 2008 colaborează ca profesor de muzică tradițională armenească și duduk la cursurile intensive de vară de limbă și cultură armeană ale Universității Ca’ Foscari din Veneția și ale Asociației Padus-Araxes.

Benedetta IMG_0270

          Benedetta Contin este din Padova. A studiat la Liceul „Tito Livio” din același oraș, după care a absolvit în armeană. În anul 2011 a obținut doctoratul în cotutelă între Universitatea Ca’ Foscari din Veneția și cea de la Geneva, susținând teza: La version arménienne des oeuvres grecques de David l’invincible. Recherches sur la formation du vocabulaire épistemologique  armonie („Versiunea armeană a lucrărilor grecești ale lui David Invincibilul. Cercetări privind formarea vocabularului epistemologic armean”), având ca profesori: Valentina Calzolari și P. Boghos Levon Zekiyan de la Universitatea din Geneva. Este webmaster pentru Asociația Padus-Araxes și membru al Consiliului editorial al Revistei Armeniștilor italieni. La Universitatea din Veneția are un contract de predare pentru 60 de ore (adică două module, limbă și literatură). A îngrijit, printre altele, opera „Cărți armenești ale secolelor al XVII-XIX în Biblioteca Universității din Padova”.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către P. Zekiyan, iar ritul propriu zis al căsătoriei de către P. Levon Boghos Zekiyan și P. Thovma Khachatryan, acesta din urmă responsabilul Bisericii Apostolice Armenești din Italia. Au concelebrat P. abate general al Congregației Mechitariste armenești p. Vardapet Elia Kilaghbian, P. Giuseppe Quaranta O.F.M. Conv și p. Luigi Bonetto, paroh de Pontevigodarzere, unde locuiesc cei doi. Au asistat ca nași Dr. Anna Salnitro, arabist și Giovanni Contin, fratele miresei, în timp ce subsemnatul a deținut poziția de martor care crucea (în armeana orientală „khachi yeghbayr”, adică „fratele de cruce”). Semnificative au fost cuvintele p. Vardapet Levon Zekiyan care a subliniat misterul iubirii creștine și al p. [Surb Hayr] Thovma Khachatryan, care a subliniat importanța Sacramentului și aceea a ritului. Lecturile au fost recitate și în limba italiană. După ceremonie, am fost invitați la un lung prânz de pește pe insula „Giudecca”, unde participanții au putut să se cunoască mai bine și au avut ocazia să asculte un frumos program de muzică efectuat de către un muzician român.

 Giuseppe Munarini