Mihai Stepan Cazazian

Casa lui Hovannes Tumanian din Tbilisi va fi în curând proprietatea primarului din Gyumri şi a fratelui acestuia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vânzarea casei din Tbilisi a marelui scriitor armean Hovannes Tumanian este iminentă şi se pare că această tranzacţie imobiliară, care a tulburat comunitatea armeană din Georgia şi aproape a cauzat un incident diplomatic între Armenia şi Georgia are un deznodământ fericit care poate chiar calma tensiunile create de intenţia unei societăţi mixte turco-georgiane de a cumpăra casa. Un contract de vânzare urmează să fie semnat pe 22 februarie, de primarul oraşului armean Gyumri, Vartan Ghukasyan, şi de fratele său, urmând ca aceştia să devină astfel proprietarii casei Tumanian pentru suma de  145.000 de dolari, a declarat Levon Ananyan preşedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia, care s-a mobilizat împotriva ameninţărilor la adresa acestei case, devenită simbol al contribuţiei eminente a armenilor la viaţa intelectuală din Tbilisi, fostul Tiflis care a fost, de altfel, unul dintre principalele centre ale culturii armene în secolul al XIX-lea.

Luna trecuta, primarul din Gyumri, a anunţat că împreună cu fratele său doreşte să cumpăre această casă, deţinută în parte de fiul unui om de afaceri georgian bogat care intenţiona să-şi vândă partea unei societăţi mixte turco-georgiane . Casa urma astfel să dispară din patrimoniul armean din Tbilisi, şi mai rău, noii proprietari planificau să o transforme într-un hotel destinat muncitorilor turci care locuiesc în capitala Georgiei.

Fraţii Ghukasyan, şi-au exprimat intenţia de a pune casa la dispoziţia comunităţii armene din Tbilisi, care se luptă deja să-şi conserve patrimoniul religios în capitala Georgiei, şi să transforme această casă într-o casă-muzeu dedicată marelui scriitor armean.

O faptă bună, cu accente patriotice puternice, care ar putea să facă uitate totuşi, criticile stârnite de faptul că acelaşi primar din Gyumri a deschis recent, cu mare fast un hotel de lux cu stucaturi şi placat cu aur, care i-ar putea face geloşi pe proaspeţii îmbogăţiţi din Miami, hotel care a fost considerat o insultă la adresa bunului gust şi a locuitorilor unui oraş, care poartă încă stigmatul teribilului cutremur din decembrie 1988, şi care încă aşteaptă să le fie oferite locuinţe decente.

O delegaţie compusă din  domnul Ananyan, un văr al domnului Ghukasyan, deputatul Artom Ghukasyan şi doi reprezentanţi din partea primăriei din Gyumri a ajuns la Tbilisi  marţi 14 februarie. Domnul Ananyan a spus că delegaţia, căreia i s-a alăturat ambasadorul Armeniei în Georgia, domnul Hovhannes Manukyan, s-a întâlnit cu actualul proprietar al casei Tumanian a doua zi şi părea optimist cu privire la rezultatul discuţiilor şi la semnarea iminentă a actului de vânzare.

Uniunea Armenilor din Tbilisi a atras atenţia la situaţia casei Tumanyan în decembrie 2011 şi a dat şi un comunicat de presă despre acest subiect.

“Clădirea istorică este propietatea omului de afaceri din anii 90. Omul de afaceri a anunţat că vinde această proprietate iar compania turco-georgiană “GeoTuran” doreşte să o cumpere, în scopul de a o transforma într-un hotel pentru muncitori turci. Conducerea societăţii a cerut chiar şi strănepoatei poetului, Alina Tumanian, care locuieşte într-o altă aripă a casei, să-şi vândă şi partea sa, însă aceasta a refuzat categoric “, se specifică în comunicat.

La o conferinţă de presă la sfârşitul anului 2011, domnul Safrazbekyan regreta faptul că Armenia nu a cumpărat această proprietate atunci când încă mai era timp, la un preţ care ar fi fost de altfel mult mai mic. Autorităţile armene au invocat motive financiare pentru a justifica lipsa lor de acţiune.

 

2 Responses to Casa lui Hovannes Tumanian din Tbilisi va fi în curând proprietatea primarului din Gyumri şi a fratelui acestuia

 1. gugush February 23, 2012 at 1:53 pm

  Unde se afla orasul Tbilismarti?

 2. Mihai Stepan Cazazian February 27, 2012 at 1:05 pm

  ma bucur sa constat ca ati citit atent articolul !
  a fost evident o eroare din program
  am corectat
  oricum multumesc