Cartea Şoaptelor va fi lansată la Cluj
Varujan Vosganian îşi lansează romanul Cartea şoaptelor, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” de la Polirom, vineri, 9 aprilie, orele 13.00, la Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga”, sala Ioan Muslea .
Cartea soaptelor a castigat premiul Cartea Anului 2009 unde juriul a fost format din redactori ai revistei “Romania Literara” , premiul pentru proza „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista “Viata romaneasca” si premiul pentru proza, oferit de revista Observatorul cultural, insotit de premiul publicului.
Istoria convoaielor interminabile de surghiuniţi în Cercurile Morţii, în deşertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului îşi află în paginile din Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevărat răvăşitoare.
Cartea şoaptelor începe într-un registru pitoresc, pe o străduţă armenească din Focşaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspăt prăjite şi miresmele din cămara bunicii Arşaluis, printre bucoavnele şi fotografiile bunicului Garabet.
„Bătrînii armeni ai copilăriei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit întîmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul neliniştitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă – a lor şi a predecesorilor.
Nicolae Manolescu spune despre Cartea şoaptelor că este „carte ieşită din comun, nici numai memorialistică, nici numai ficţiune, cu cîte ceva din amîndouă, şi deopotrivă extraordinară prin modul în care ţese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Bogată, variată, palpitantă, cartea nu se poate lăsa din mînă, pentru arta de povestitor pe care autorul o dovedeşte ca şi pentru interesul documentar al reconstituirii unei istorii tragice.”
Scriitorul Ştefan Agopian consideră că „ scriind acest roman, Varujan Vosganian a cîştigat un pariu pe care l-a pus cu el însuşi. Şi, sînt sigur, va cîştiga şi pariul cu viitorii lui cititori.”
„Cititorii acestei cărţi – care se deschide cu o evocare cuminte şi caldă a comunităţii armenilor din Focşani văzuţi prin ochii unui copil – vor constata cu uimire că, de la o pagină la alta, ea îşi lărgeşte cîmpul vizual şi, populîndu-se cu sute de personaje memorabile, se transformă într-o extraordinară frescă bîntuită de sentimentul tragic al istoriei. Poetul Varujan Vosganian (puţin cunoscut ca atare) o va învălui în pîclele timpului, o va înfiora liric şi îi va dărui mişcare şi măreţie epică. Încît nu e exclus ca această Carte a şoaptelor, care îşi începe acum drumul spre glorie, să fie aşezată, într-un viitor nu prea îndepărtat, printre textele identitare ale poporului armean.” (Eugen Negrici)
Primele date din această scurtă biografie se regăsesc chiar în Cartea şoaptelor. Varujan Vosganian s-a născut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iaşi şi între decembrie 2006 şi decembrie 2008 a fost ministru al Economiei şi al Finanţelor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) –, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.
Mai multe informatii despre carte aflati accesand site-ul www.carteasoaptelor.ro