“Cartea şoaptelor”, la Roma
Roman de excepţie al literaturii române contemporane, “Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian a cucerit prin universul şi scriitura sa mai întâi publicul din România, ca mai apoi să îşi iradieze povestea de neuitat, intensitatea şi adevărurile istorice în alte limbi.
În toamna anului 2011, Editura “Keller” din Trento – aceeaşi care a avut intuiţia de a o publica pe Herta Müller în limba italiană deja înainte de a i se fi conferit Premiul Nobel pentru Literatură – a publicat ediţia italiană a romanului “Cartea şoaptelor” / “Il libro dei sussurri” în tălmăcirea Anitei Bernacchia. Volumul a apărut în limba italiană cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti în cadrul programului “TPS – Translation and Pubblication Support Programme”.
Din 8 în 11 martie se desfăşoară cea de a treia ediţie a Festivalului “Libri Come”, în compania marilor autori italieni şi străini, o sărbătoare a cărţii şi a literaturii. Vor fi prezenţi scriitorul irlandez John Banville, candidat la Premiul Nobel şi recent învingător al prestigiosului “Franz Kafka pentru Literatură”, pentru romanul “Marea”, scriitoarea americană Jennifer Ega, distinsă cu Premiul “Pulitzer”, romancierul spaniol Carlos Ruiz Zafon, autorul volumului multi premiat, “În umbra vântului”. Autorii vor dezvălui publicului secretele profesiei lor şi tot ceea ce implică creaţia şi relaţia cu o operă. “Auditorium Parco della Musica”, creat de Renzo Piano, se va transforma într-un punct de întâlnire şi de reflecţie pentru toţi protagoniştii, scriitori şi editori.
Organizatorii descriu acest festival “nu ca o sărbătoare a cărţii, nici ca un festival al literaturii, ci doar o ocazie de a pune în scenă lumea cărţii şi a focaliza producţiile literare din ţări mai puţin cunoscute. Spania va fi prezentă cu trei scriitori Carlos Ruiz Zafon, Alicia Gime’nez-Barlett şi Clara Sanchez, alături de scriitori din Israel şi din Uruguay…
“Accademia di Romania” din Roma şi Editura “Keller” doresc să aducă un omagiu scriitorului Varujan Vosganian şi romanului “Cartea şoaptelor” printr-un dublu eveniment dedicat acestora la Roma.
Primul este cel din data de 9 martie, când – începând cu ora 19.00 – publicul este invitat la un dialog între scriitorul român de etnie armeană Varujan Vosganian şi scriitoarea italiană de origine armeană Antonia Arslan, cunoscută publicului român prin romanul “Ferma ciocârliilor” tradus de Gabriela Lungu şi Ştefan Damian la Editura Ararat, în 2010.
Tema dialogului este “Cum scriem despre genocidul armean” şi va avea loc la Auditorium Parco della Musica din Roma în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului de Literatură “Libri COME”. Născut din dorinţa de a explora traseele prin care ideile devin cărţi, de a intra în laboratoarele cele mai profunde aflate la originea unor titluri de prestigiu ale literaturii italiene şi universale contemporane, festivalul se numeste – întocmai – “Libri Come”. Invitaţi să răspundă cum îşi scriu propriile cărţi au fost în ediţiile precedente autori precum Claudio Magris, Umberto Eco, Andrea Camilleri, Alessandro Baricco, David Grossman, Zygmunt Bauman, Abraham Yehoshua, Roberto Saviano.
În seara de 10 martie, “Accademia di Romania” va fi gazda prezentării ediţiei italiene a romanului “Cartea şoaptelor” la Roma. Vor interveni în splendidul cadru al Bibliotecii de la Accademia scriitorul Varujan Vosganian, traducătoarea Anita Bernacchia, editorul Roberto Keller. Moderator al prezentării va fi profesorul şi criticul literar Corrado Bologna, profesor de literatură italiană în cadrul Universităţii “Roma Tre” şi în cadrul “Istituto di Studi Italiani” al Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării din Lugano (Elveţia).
Prezentarea va fi rotunjită şi intensificată de lecturarea unor fragmente din roman prin participarea regizorului, actorului şi dramaturgului italian Thomas Otto Zinzi (Progetto Miniera, Roma).
“«Cartea şoaptelor» nu este o carte de memorii, căci aducerile aminte din paginile ei nu sunt amintirile mele. E, mai degrabă, biografia secolului al douăzecilea povestită de trăitorii ei. Găsim în acest volum mai toate maladiile secolului aceluia: războaiele mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul şi căutarea zadarnică de sine. Secolul XX a inventat moartea nenumărabilă şi gropile comune. E într-adevăr, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba şi de tragedia poporului român, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, în loc să o trăiască. Toate personajele sunt reale, întâmplările pe care le-au trăit sunt reale şi tocmai de aceea «Cartea şoaptelor» pare atât de neverosimilă, tocmai pentru că este reală. Nu m-aş fi încumetat să scriu despre toate aceste lucruri, dacă n-aş fi avut argumentul neînduplecatei lor realităţi”, se destăinuia scriitorul Varujan Vosganian.
dupa cotidianul.ro