Mihai Stepan Cazazian

Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, tradusă în persană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

image-2011-07-21-9496017-41-varujan-vosganian-cartea-soaptelor - Copy

Romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate și premiate volume semnate de Varujan Vosganian, a fost publicat recent în limba persană, la Editura „Ketabe Miamak”, în traducerea lui Garoon Sarksyan.
Romanul va fi publicat anul acesta şi în Norvegia, la Editura Bokvennen. Este cea de-a 15 traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom, după publicarea în limbile: germană (Paul Zsolnay, Büchergilde – ediţie bibliofilă), spaniolă (Pre-Textos), italiană (Keller Editore), armeană (Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, Antares), bulgară (Avangard Print), franceză (Editions de Syrtes), ebraică (Hakibbutz Hameuchad), cehă (Havran), suedeză (2244), olandeză (Pegasus), portugheză (ediţie digitală), maghiară (Orpheusz) şi polonă (Książkowe Klimaty). Noi traduceri ale romanului vor apărea în limbile sîrbă (Laguna) şi croată (Sandorf), precum şi o nouă versiune în armeană (Editura Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin).
Declarat bestsellerul anului 2013 in Armenia, romanul este, de asemenea, integral sau parţial, tradus în limbile engleză, rusă şi arabă, acordarea drepturilor de publicare fiind în curs de negociere.
Romanul Cartea şoaptelor  a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Cartea şoaptelor a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig.

One Response to Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, tradusă în persană

  1. Dicran Kundacgian December 23, 2015 at 4:33 pm

    O zic din tot sufletul ! Ma bucur pentru Varujan ! SINCER !!! Ar trebui ca toti armenii care il apreciaza, sa incerce sa se ”ridice”, in asa fel incat sa demonstram ca, in Comunitatea Armenilor din Romania, exista destula elita intelectuala care, cu putin efort, sa incerce sa se apropie cat de cat, de valoarea lui Varujan Vosganian !!! Sunt foarte zgarcit in a face articole laudative, dar daca totusi o fac, inseamna ca ”subiectul” chiar merita din ”plin” acest lucru. Sunt sigur ca in anii care vor urma, se va vedea ca nu sunt atat de patimas precum am lasat impresia ca as fi, ca am si eu un suflet asa cum aveti fiecare dintre domniile voastre. Rog elita armeneasca existenta sa se ”scuture” suficient de mult, in asa fel incat ”restul lumii” sa ajunga la concluzia ca in Romania nu exista doar Varujan Vosganian, ci mai suntem si noi toti ceilalti !!!
    Dicran Kundacgian