Arsen Arzumanyan

“Cartea şoaptelor” a făcut un tur prin Bulgaria: lansarea cărţii în limba bulgară la Sofia, Plovdiv, Varna şi Ruse

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_3685

În zilele de 6-8 decembrie preşedintele UAR, autor al “Cărţii şoaptelor” Varujan Vosganian a fost în Bulgaria invitat de preşedintele UGAB-Plovdiv, Ruben Chavushian. În 4 oraşe ale ţării a avut loc lansarea cărţii în limba bulgară, după care s-au desfăşurat întâlniri cu comunităţii armene din oraşele respective. Pe parcursul evenimentelor dedicate lansării V. Vosganian a fost însoţit de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Armenia în România, dl. Hamlet Gasparyan, şi traducătoarea cărţii în limba bulgară, Vanina Bojikova. La întâlniri solemne au fost invitaţi şi preoţii bisericilor armene din oraşelor respective.

Prima lansare a avut loc în sala Academiei ştiinţifice din Sofia, care a fost organizată de UGAB-Sofia (preşedintele este Sonia Avakian-Bedrossian). În discursul său dl. H. Gasparyan şi-a amintit de momentele în care a redactat traducerea cărţii în limba armeană, în colaborare cu dl. V. Vosganian. Cu această ocazie autorul a afirmat că la traducerea cărţii în limba armeană au lucrat mulţi oameni ( pornind de la traducerea domnul Sergiu Selian), printre care şi el, de aceea consideră că această carte are două IMAG0289originale – cea română şi cea armeană. Întâlnirile cu membrii comunităţii armene s-au desfăşurat într-o atmosferă frumoasă atât în Sofia, cât şi în celelalte oraşe. V. Vosganian a prezentat trecutul şi prezentul comunităţii armene din România, rolul şi semnificaţia ei în diferite domenii de activitate şi provocările la care este supusă comunitatea de azi. Membrii comunităţii armene din Sofia au prezentat istoria armenilor din Bulgaria, care se aseamănă cu istoria comunităţii din România, ca vechime dar și din punct de vedere al situaţia de azi. La sfârşitul întâlnirii compozitorul Haykashot Aghasian a interpretat câteva piese muzicale. Înainte de a pleca spre Plovdiv am avut ocazia să vizităm șantierul unde se va ridica biserica armenească din Sofia, în curs de realizare.

La Plovdiv lansarea cărţii a avut loc în sala Casei Culturii Armene. Acolo a fost prezent şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Armenia în Bulgaria, dl. Arsen Shoyan, care s-a arătat încântat de faptul că opera “Cartea şoaptelor” a fost tradusă în limba bulgară. El consideră că acest lucru este un pas foarte important pentru comunitatea armeană de a răspândi povestea şi cultura armeană în rândul poporului bulgar. V. Vosganian a vorbit şi despre puterea literaturii susţinând faptul că aceasta poate avea mai multă influenţă decât politica. El consideră importantă traducerea cărţilor de acest gen în diferite limbi susţinând că această carte s-a tradus deja în mai multe decât 10 limbi şi urmează alte traduceri.  La sfârşitul lansării V. Vosganian a răspuns întrebărilor din sala care s-au referit atât la carte, cât şi la comunitatea armeană din România.

La Varna lansarea cărţii a avut loc în incinta bisericii armene. Câţiva membri ai comunităţii au citit public fragmente din carte, iar autorul a prezentat povestea imaginii de pe coperta cărţii: în spate este oraşul Silistra, iar cei din barcă sunt membrii familiei autorului – bunicul, bunica etc. Un lucru interesant, pe care l-a explicat autorul, este faptul că în imagine bunica lui este însărcinată, iar peste câteva luni avea să se nască tatăl autorului. În una dintre cele mai interesante părţi ale cărţii este prezentată povestea vieţii lui Yusuf,  o poveste emoţionantă şi în acelaşi timp şocantă, iar deznodământul îl aflăm abia la sfârşit.

Ultimul popas a fost Ruse, sala Muzeului de Istoriei, unde din nou, întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă minunată. Preşedintele UGAB-Ruse, Boghos Garjarian, a vorbit despre impresiile sale despre această carte, iar autorul a prezentat opinia lui despre alegerile pe care le are orice naţiune referindu-se la evenimentele din trecutul lor istoric. Acele alegeri sunt următoarele: a uita, a ierta, a se răzbuna. A uita este cel mai uşor lucru, dar în acelaşi timp cel mai imoral pas al poporului respectiv. Poţi să ierţi doar dacă eşti sigur că n-o să se mai întâmple. Iar a se răzbuna înseamnă lupte noi, victime, lacrimi… La sfârşit V. Vosganian a rezumat astfel: “Eu am prezentat povestea mea, dar asta este povestea noastră. Fiecare dintre noi poartă în el această poveste. “Cartea şoaptelor” nu se termină: concluzia finală e lăsată la alegerea cititorului. Numai el poate să decidă sfârşitul poveştii –situaţia întregului popor”.

În aceste lansări cartea a fost pusă spre vânzare, şi putem recunoaşte cu mândrie că ea a provocat atât interesul armenilor, cât şi curiozitatea bulgarilor. La sfârşitul lansărilor V. Vosganian a oferit autografe celor care au cumpărat cartea.

 

Arsen Arzumanyan

IMG_3680