Carol Mikuli redescoperit
Carol Mikuli (Bsdikian) a fost un faimos compozitor, născut în Bucovina într-o familie cu rădăcini armenești, poloneze și românești.
A studiat pianul cu muzicianul polonez Frederic Chopin, al cărui asistent a devenit ulterior, la Paris. A revenit acasă, la Cernăuți, în preajma revoluției pașoptiste, concertează în calitate de pianist în diverse orașe din Austria, Rusia și România. În anul 1858 devine directorul artistic al Conservatorului din Lemberg (Lvov).
A fost profesor, fondând o școală privată, printre elevii lui numărându-se și compozitorul originar din Bucovina, Ciprian Porumbescu.
Este cel mai fidel editor al lucrărilor lui Chopin, despre care spunea următoarele: ” Farmecul uimitor, poezia și originalitatea, libertatea perfectă și claritatea absolută ale pieselor lui Chopin nu pot fi descrise. Este perfect în orice direcție”.
A compus muzică clasică, dar a cules și muzică tradițională, răspândită de vestiții lăutari bucovineni de demult: Grigori Vindereu și Nicolae Picu.
Moare la Lemberg în anul 1897. Ca semn de recunoștință pentru intensa sa activitate culturală, o placă comemorativă cu imaginea sculptată a compozitorului a fost amplasată pe peretele catedralei armeano-catolice din Lvov.
După mai bine de un secol de la trecerea în neființă a compozitorului, formația instrumentală ”Zicălașii”, din cadrul Centrului Cultural ”Bucovina, care recuperează zestrea muzicală a bucovinenilor, a concertat miercuri, 22 februarie a.c., la Gura Humorului, prezentând peste 40 de cântece vechi, culese de Carol Mikuli și publicate demult la Viena.
Cei cinci instrumentiști – Petru Oloieru/țambal, Răzvan Mitoceanu/braci, Ionuț Chitic/contrabas, Adrian Pulpă și Narcis Rotaru/vioară – au purtat pentru prima oară în public straie de lăutari și au încântat publicul cu colecția lui Mikuli ”Airs Nationaux Roumains”.
Această premieră muzicală a prins la public, astfel îndeplinindu-se dorința lui Carol Mikuli de a face cunoscut cântecul bucovinean în întreaga lume.
Corina DERLA