Szekely Csaba

CARNAVALUL armenilor gherleni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         Este perioada când peste tot în ţară au loc manifestări cultural-artistice legate de un străvechi obicei popular, care an de an este marcat şi pe meleagurile noastre. În acest weekend, sărbătoarea a avut loc și  în municipiul Gherla, într-un cadru festiv. În salonul mare al restaurantului „Ioana” au fost prezenţi 150 de oaspeţi , alături de gazde onorând această seară distractivă reprezentanţii sucursalelor Uniunii Armenilor din România din localităţile Bacău, Baia Mare, Botoşani, Dumbrăveni, Bucureşti şi Cluj-Napoca, clujenii sosind cu o delegaţie numeroasă în frunte cu preşedintele UAR   din municipiul de sub Feleac, omul de televiziune Sebeși Karen Attila. „Pun Pareghentan” și Balul Mascat al armenilor catolici a fost deschis de secretara UAR Gherla, Ursan  Esztegár Erika, care a urat bun venit tuturor mesenilor, după care primarul municipiului Gherla Ovidiu Drăgan a scos în evidenţă consecvenţa cu care armenii din localitate îşi păstrează obiceiurile, tradiţiile şi datinile populare.

În discursul său,  Ambasadorul Armeniei la Bucureşti Sergey Minasyan a amintit capacitatea organizatorică a comunităţii locale de a marca consecvent  tradiţionalul Bal mascat „Pun Pareghentan” şi a felicitat gazdele pentru frumoasa seară de carnaval.

Acelaşi lucru a remarcat şi secretarul general al Uniunii Armenilor din România, Hacic Garabet, fericit că a ajuns la Gherla să participe la această sărbătoare. Într-o atmosferă  veselă şi bună dispoziţie asistenţa s-a distrat până dincolo de miezul nopţii, toată lumea purtând măşti şi oglindind astfel feeria sărbătorească a zilei, nelipsind „eroii” poveştilor şi legendelor armeneşti.  Din program nu putea lipsi excelentul program de dansuri armeneşti susţinut de grupa mică şi tineret a Ansamblului „Hayakaghak” Gherla condus de Ursan Esztegár Erika, un moment artistic mult gustat de public, care a mulţumit copiilor şi tinerilor prin aplauze. Desigur, în acel moment toate aparatele de fotografiat şi telefoanele mobile au fost îndreptate spre dansatorii îmbrăcaţi în originalele costume armeneşti.

Tot cu ocazia carnavalului la  Casa Municipală de Cultură Gherla  a avut loc un spectacol de dansuri armeneşti prezentat de ansamburile „Vartavar” din Bucureşti şi „Hayakaghak” Gherla, ultima formaţie susţinând şapte dansuri armeneşti specifice zonei.  Numerosul public aflat în sala din centrul oraşului a avut ocazia să  facă cunoştinţă cu apreciatul ansamblu  bucureştean „Vartavar”,  care a venit în urbea de pe Someş cu 8 dansatori talentaţi  cu  mare experienţă prin turneele efectuate în țară și străinătate.  Nu s-au lăsat mai prejos nici tinerii gherleni, care, „printre altele” au prezentat dansurile obişnuite din repertoriul formaţiei cum sunt „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” sau „Vartavar”, ultimul reprezentând sărbătoarea păgână „Vart” însemnând trandafir şi „var” înălţare”.

      „Pun Pereghentan” înseamnă Lăsata Secului Postului Mare, obicei ce se ţine în duminica ce precede postul. Armenii gherleni au sărbătorit acest eveniment prin balul mascat şi spectacolul de dasuri populare, bucurându-se alături de invitaţii din toată ţara, de intrarea în Postul în care ar trebui să redobândim starea de pace şi bucurie. Ambele manifestări artistice au fost organizate de sucursala Gherla a Uniunii Armenilor in România (preşedinte ing. Ioan Esztegár).

Szekely Csaba

imagini foto: Szabo Szilard ( Gherla Info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *