Carnaval la comunitatea elenă
Cu bucurie comunitatea noastră a primit invitaţia din partea comunităţii elene – unde avem numeroşi prieteni – de a participa la o seară-carnaval. Evenimentul a avut loc în data de 20 februarie şi a fost organizat la sediul de lîngă Piaţa Romană. Alături de armeni au fost invitate şi alte comunităţi, însă majoritară a fost comunitatea greceasă, cu participanţi din diverse oraşe ale României. Seara a început cu un program artistic susţinut atît de gazde, cît şi de invitaţi. Am asistat la dansuri greceşti şi macedonene – specifice mai multor zone, cu costumaţia aferentă –, recitaluri de voce şi instrumente, susţinute de comunitatea italiană sau alţi membrii ai comunităţii greceşti. Grupul „Tarantela” şi-a început programul cu muzică specifică italiană, continuînd cu vals şi cha-cha, pentru ca în final dansatorii să aleagă persoane din public şi să le invite la dans. Dintr-o regretabilă lipsă de comunicare, participarea nostră nu a putut fi însoţită de un program artistic, fiind limitată la prezentarea costumului popular.
Semnificaţia reuniunii – carnaval – a dat frîu liber imaginaţiei în alegerea costumaţiei, asa că, dupa ce toţi şi-au schimbat costumele naţionale în care au evoluat, încăperea s-a umplut cu personaje dintre cele mai pestriţe: piraţi, vrăjitori, indieni, hipioţi, doamne din anii ’30, cavaleri şi domniţe din secolul trecut, chinezoaice şi japoneze, drăcuşori şi îngeraşi, chiar şi un Mihai Viteazu. Pe măsură ce atmosfera s-a destins s-au înmulţit horele pe muzică specifică grecească, precum şi numărul dansatorilor, printre care, desigur, ne-am infiltrat şi noi. Alături de tinerii dansatori s-a remarcat preşedintele comunităţii greceşti şi alti membrii mai vîrstnici care, departe de a stingheri, aduceau o notă de veselie binevenită.
În afara reprezentanţilor comunităţii noastre, au răspuns invitaţiei reprezentanţi ai comunităţii de ruşi lipoveni, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume naţionale, reprezentanţi ai comunităţii albaneze şi ai comunităţii italiene.
Am fost impresionaţi de numărul mare de tineri din comunităţile greceşti din afara Bucureştiului, iar din felul cum comunicau unii cu ceilalţi ne-am dat seama că se cunoşteau destul de bine. În aceasta ordine de idei, mi-ar plăcea să văd acest lucru şi în comunitatea noastră, deoarece tinerii din Bucureşti în mică măsură, sau poate deloc, nu se cunosc cu tinerii armeni din alte oraşe.
Evenimentul a fost mediatizat de un reportaj la TVR1, în data de 23 februarie, la emisiunea „Convieţuiri“, binecunoscută etniilor conlocuitoare din România.
Carnavalul a fost un prilej plăcut de a strînge legăturile cu alte comunităţi şi de a ne apropia unii de alţii. Sperăm la cît mai multe întalniri de acest fel, poate cine ştie, unele chiar şi la sediul comunităţii noastre.