Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Cancelarul german,  Angela Merkel,  s-a recules la Memorialul Genocidului Armean din Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cancelarul german Angela Merkel a depus flori la Memorialul  Genocidului Armean din Erevan,  la începutul vizitei sale în Armenia. Merkel a sosit în capitala armeană în cadrul celei de a doua etape a turneului pe care-l efectuează în  cele trei state din Caucazul de Sud. Imediat după ce a fost întâmpinat la aeroportul Zvartnots  de către prim-ministrul Nikol  Pașinian , Merkel a vizitat Memorialul Țițernakabert, dedicate memoriei celor  1,5 milioane de armeni uciși  de turcii otomani în timpul Primului  Război Mondial. Cancelarul german a depus o coroană de flori  și a plantat simbolic un copac în parcul  adiacent.

Parlamentul german, Bundestag-ul,  a recunoscut crimele împotriva armenilor drept genocid într-o rezoluție adoptată cu o majoritate covârșitoare în iunie 2016. De asemenea, el a admis că Imperiul German, aliat  militar  al Turciei otomane  nu a făcut nimic pentru a opri crimele .

La o conferință de presă comună, cu prim ministrul armean, Merkel a subliniat importanța vizitei sale la Memorialul de la Țițernakabert,  spunând că a fost în conformitate cu rezoluția Bundestag-ului. Dar s-a abținut  să  pronunțe cuvântul „genocid“ și s-a referit  la „evenimentele teribile care au lovit poporul armean în 1915“.