Mihai Stepan Cazazian

Camera Deputaților / Varujan Pambuccian – declaraţie politică pe subiectul recunoaşterii oficiale a genocidului împotriva armenilor (21 Aprilie )

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

pambuccian

Cu 101 ani în urmă, pe 24 aprilie, în Imperiul Otoman începea o lungă perioadă pe care o putem caracteriza ca fiind primul genocid al secolului XX.

În tot acest timp, un popor întreg, care locuia în special în zona din est a Turciei moderne, a fost aproape în totalitate anihilat, la început prin decapitarea intelectualităţii sale, la Istanbul, acolo unde a început genocidul împotriva armenilor, după aceea, prin deportări masive, către deşerturile Siriei, pe drum murind un număr foarte mare de armeni şi, mai târziu, prin uciderea directă a acestora.

Sigur, statisticile sunt statistici şi ele nu au cum să reflecte cruzimile din acea perioadă. Ele spun că peste un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi în acea perioadă, pentru simplul motiv că au preferat să rămână creştini. Şi ştiu lucrul acesta de la bunicii mei, care au scăpat din genocid, şi care-mi spuneau că armenii aveau o vorbă, atunci. Spuneau că “decât să-mi pierd sufletul, mai bine să-mi pierd trupul.”

Este, cred, un exemplu important pentru Europa de astăzi, prin care, poate, diminuarea credinţei poate să ducă la pierderea identităţii europene. Şi, poate, mai mult ca oricând, este o învăţătură pentru Europa, care s-a construit pe acest fundament creştin important, fundamental în toată dezvoltarea sa.

Dincolo însă de pilde şi de lucruri care s-au întâmplat în trecut, genocidul împotriva armenilor rămâne o rană deschisă pentru poporul armean, chiar dacă nenumărate state, parlamente naţionale, l-au recunoscut şi l-au caracterizat ca atare.

Cu toate că anul trecut, într-un gest absolut minunat, Papa Francisc a comemorat şi a recunoscut, ca şef de stat, genocidul, alături de catolicosul tuturor armenilor, cu toate că, tot anul trecut, Parlamentul European, în plenul său, a recunoscut şi a recomandat Turciei moderne – care nu ar trebui să aibă nimic, niciun fel de legătură cu ce s-a întâmplat într-un imperiu care era, oricum, sortit dispariţiei – să recunoască genocidul, acesta nu este încă recunoscut nici în Turcia, nici în România. Faptul că nu este recunoscut în Turcia, este o problemă a armenilor din întreaga lume. Faptul că nu este recunoscut încă de către Parlamentul României, este o problemă însă a armenilor din România. Şi cred că este datoria mea să reamintesc Parlamentului României, stat membru al Uniunii Europene, al cărui Parlament a recunoscut genocidul împotriva Armeniei, armenilor, că este un stat european în care armenii, de peste o mie de ani, au construit alături de români o istorie comună şi că este primul stat din lume care a primit refugiaţii armeni, în urma genocidului, lucru pe care armenii din România şi-l amintesc mereu, nu-l uită niciodată şi pentru care sunt profund recunoscători poporului român.

Vă mulţumesc.

PRECIZARE / Publicăm acum declarația politică a domnului deputat Varujan Pambuccian din 21 aprilie, apărut cu întîrziere pe site-ul Camerei Deputaților,  întrucît  intervenția a fost liberă și a necesitat transcrierea înregistrării.