CAMERA DEPUTAȚILOR | Intervenția deputatului Varujan Pambuccian cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Armenia

Extras din stenograma ședinței Camerei Deputaților din data de 21 septembrie 2021
Domnul Florin-Claudiu Roman:
………………………………………………………………………….
Și, înainte de a începe dezbaterile de astăzi, vreau să-i dau cuvântul domnului deputat Varujan Pambuccian, pentru o intervenție cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Armenia.
Domnul deputat va intra din online.
Vă rog, aveți cuvântul, domnule deputat Pambuccian.
Domnul VARUJAN PAMBUCCIAN (prin audioconferință):
Vă mulțumesc, domnule președinte.
Este ciudat că ziua națională a unei țări care are 4.300 de ani vechime se referă la un eveniment de acum 30 de ani, și anume, la câștigarea independenței față de Uniunea Sovietică, la ieșirea din Uniunea Sovietică a Armeniei.
Dar lucrul acesta, dacă privim puțin în istoria Armeniei, vedem că are sens. Pentru că toată istoria Armeniei a fost o luptă continuă pentru statalitate, cu momente în care armenii au avut un regat, primul fiind întemeiat acum 4.300 de ani, capitala lui fiind întemeiată acum 2.800 de ani, la Erevan, și tot timpul fiind în lupte, fie cu perșii, fie cu romanii, fie cu arabii, fie cu turcii, fie cu mongolii, încontinuu, încontinuu fiind într-un câștig și o pierdere a statalității.
Lucrul acesta face ca ultimul moment în care statul armean să devină un stat independent și suveran să fie acum 30 de ani.
România a fost primul stat din lume care a recunoscut această independență și armenii de pretutindeni îi sunt recunoscători României și poporului român pentru gestul excepțional făcut acum 30 de ani, gest care a dat cale liberă recunoașterii internaționale a independenței celei de-a doua republici armene.
Armenii au avut nenumărate regate, un imperiu și, iată, două republici. Aceasta este a doua, căreia îi dorim toți armenii din toată lumea o viață cât mai lungă, prosperitate și o existență nu doar simbolică pentru, evident, toți armenii din toată lumea – acolo se găsește și centrul spiritual al Armeniei, la Ecimiadzin, al armenilor; armenii au fost primul popor care a adoptat creștinismul ca religie de stat, în anul 301 –, ci și spre folosul lumii întregi. Pentru că asta a fost vocația poporului armean, dintotdeauna, un popor de meșteșugari.
„Armean” este o denumire care a fost dată prima dată de către arcadieni, dar noi ne spunem „hay”. „Hay” înseamnă „oamenii fierului”. Pentru că prima îndeletnicire fundamentală a armenilor a fost prelucrarea metalelor.
Și ca un popor de… industriași, să spunem, dacă putem considera o industrie, dintotdeauna, aceasta, a prelucrării metalelor, ca un popor de intelectuali și ca un popor extrem de atașat valorilor creștinismului.
Cred că acest popor, care a fost, tot timpul, înjumătățit, aproape ras de pe fața pământului și care s-a încăpățânat nu doar să supraviețuiască, dar să se dezvolte, în puținele momente de istorie liniștită pe care le-a avut, sper ca aportul pe care l-a avut până acum, în toată istoria lui, la bunul mers al speciei din care facem parte, să continue la fel și să-și arate roadele la fel cum și le-a arătat până acum.
Îi mulțumesc încă o dată poporului român și României, pentru două evenimente care au marcat istoria noastră, și anume salvarea refugiaților din genocidul armean din 1915 și recunoașterea celei de-a doua republici armene, ca prim stat care a făcut acest gest.
Vă mulțumesc. (Aplauze.)
Domnul Florin-Claudiu Roman:
Mulțumim și noi, domnule Pambuccian.
Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră să urăm și noi la mulți ani poporului armean, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Armenia.
………………………………………………………………………
abris Varujan !