Mihai Stepan Cazazian

CAMERA DEPUTAȚILOR, Deputatul Varujan Pambuccian : prezentarea Declaraţiei comunităţii armene din România în legătură cu evenimentele din Kesab

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 varujan_pambuccian_55674500_71838100În ziua de 21 martie 2014, grupări extremiste islamice au lansat un atac asupra oraşul armenesc Kesab din Siria şi asupra localităţilor învecinate. În urma acestui atac, populaţia armeană locală este supusă, pentru a treia oară în decurs de un secol, unor persecuţii, violenţe, deportări şi luări de ostateci.

În legătură cu evenimentele din Kesab comunitatea armeană din România a adoptat, prin reprezentanţii săi, următoarea declaraţie.

Comunitatea armeană din România condamnă ferm atacurile asupra oraşului armenesc Kesab din Siria şi asupra satelor învecinate lansate de către extremiştii islamişti veniţi de dincolo de graniţa turcă, precum şi cotropirea acestor aşezări, acţiuni în urma cărora peste 700 de familii armene au fost forţate să se exileze, bunurile minorităţii armene au fost prădate, distruse şi incendiate, iar locaşurile de cult au fost profanate.

Se impune să amintim comunităţii internaţionale faptul că în ultima sută de ani armenii din Kesab sunt supuşi pentru a treia oară masacrului şi exilului. În aprilie 1909, în urma incursiunilor în Kesab ale formaţiunilor armate turceşti, urmate de incendierea oraşului, armenii şi-au găsit refugiu în Latakia. În timpul Genocidului Armean din 1915, cea mai mare parte a armenilor din Kesab au fost împinşi în marşul morţii spre deşerturile de la Deir-es-Zor. Astăzi, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean, în urma celei de a treia strămutări forţate, armenii din Kesab, lipsiţi de avutul lor şi cu o soartă incertă, şi-au găsit din nou refugiu la Latakia.

Facem apel la comunitatea internaţională, la Organizaţia Naţiunilor Unite, la structurile din întreaga lume specializate în protecţia drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale, precum şi la Consiliul Europei, la Uniunea Europeană, la toate statele democratice ale lumii şi în special la guvernul României să condamne cu toată fermitatea violenţele grupărilor extremiste împotriva minorităţii armene din Siria, să solicite anchetarea împrejurărilor participării unor terţe ţări la aceste acţiuni şi să ia măsuri concrete pentru garantarea securităţii armenilor din Kesab şi revenirii acestora în siguranţă la casele lor.

Citită în Camera Deputaților  marți 1 aprilie

http://www.cdep.ro