Mihai Stepan Cazazian

CAMERA DEPUTAȚILOR / Declarație politică la împlinirea a 105 ani de la declanșarea Genocidului Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Marile tragedii nu aparțin doar popoarelor care le-au suferit, ci întregii umanități. Genocidul comis de către autoritățile Imperiului Otoman împotriva armenilor este una dintre aceste cumplite traume ale omenirii.

               Începând cu primăvara anului 1915, în numai câteva luni, o civilizație multimilenară, aflată în leagănul ei istoric, a fost aneantizată. Până la sfârșitul Primului Război Mondial, din cele trei milioane de armeni locuitori ai Armeniei istorice, un milion și jumătate au fost uciși iar ceilalți și-au găsit salvarea în exil sau schimbându-și identitatea.

             Recunoașterea genocidului împotriva armenilor este o atitudine nu doar morală, ci și de luciditate a opiniei publice internaționale. Dacă recunoașterea aceasta ar fi fost făcută odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, poate că multe din ororile care i-au urmat, de la masacrele îndreptate împotriva comunităților grecești din Imperiul Otoman și Holocaustul poporului evreu până la crimele din fosta Iugoslavie și genocidele mai recente din Africa, poate că nu s-ar fi petrecut.

               În ultimele decenii, Parlamente din numeroase state ale lumii au adoptat Rezoluții prin care califică masacrele din Imperiul Otoman îndreptate asupra armenilor drept crimă de genocid. Printre statele din Uniunea Europeană ale căror foruri legiuitoare au adoptat astfel de Rezoluții amintim: Franța, Germania, Italia, Austria, Olanda, Suedia, Grecia, Slovacia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Belgia, Cipru, Lituania, Luxemburg. Lor li s-au adăugat numeroase alte state ale lumii: Canada, Argentina, Uruguay, Bolivia, Venezuela Paraguay, Chile, Brazilia, Elveția, Rusia și Cetatea Vaticanului. Remarcabil este gestul Congresului Statelor Unite ale Americii care, la sfârșitul anului 2019, cu o copleșitoare majoritate în Camera Reprezentanților și cu unanimitate în Senat, a adoptat o rezoluție privind condamnarea genocidului armean. Acestora li s-au adăugat rezoluții ale unor foruri internaționale precum Parlamentul European, Consiliul Europei, Partidul Popular European, Consiliul Mondial al Bisericilor, etc.

În România există, din partea opiniei publice, o importantă susținere a eforturilor privind recunoașterea genocidului împotriva armenilor.

             Noi, semnatarii prezentei declarații, considerăm că a venit timpul ca Parlamentul României să adopte, la rândul său, o Rezoluție privind recunoașterea acestui genocid și ne manifestăm speranța că un mare număr de senatori și deputați se vor alătura demersului nostru.

Deputat Varujan VOSGANIAN                         Deputat Varujan PAMBUCCIAN

One Response to CAMERA DEPUTAȚILOR / Declarație politică la împlinirea a 105 ani de la declanșarea Genocidului Armean

  1. ive April 25, 2020 at 9:09 am

    Poate veti initia o petitie on line pe care as sustine-o imediat.În rest ce ss zic, mass media noastra nu uita si ne informeze ca a început ramadamul.