Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 22 ianuarie s-a născut compozitorul Arno Babajanian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

26

Arno Babajanian (armeană: Առնո Բաբաջանյան) s-a născut la 22 ianuarie 1921 – a decedat la  11 noiembrie 1983.  A fost un compozitor și pianist armean.

Babajanian s-a născut la Erevan. Talentul său muzical extraordinar a fost în mod clar evident la vârsta de 5 ani și compozitorul Aram Haciaturian a sugerat ca băiatul să primească o pregătire  muzicală specială. Doi ani mai târziu, în 1928, la vârsta de 7 ani, Babajanian intra la Conservatorul muzical de Stat din Erevan. În 1938, el a continuat studiile la Moscova cu Vissarion Shebalin. Apoi, el a revenit la Erevan, unde, între anii 1950-1956 a predat la Conservator. În 1952, compune Trio-ul pentru Pian, vioară și violoncel, în fa minor care primește aprecieri imediat și este privit ca o capodoperă la acel moment. Ulterior, el întreprinde turnee în întreaga Uniune Sovietică și în Europa. În 1971, el a fost numit Artist al Poporului al Uniunii Sovietice.

În creația sa Babajanian a abordat multe genuri muzicale și chiar a compus cântece populare, în colaborare cu cei mai importanți poeți precum Evgheni Evtușenko și Robert Rozhdestvensky. O mare parte din muzica lui Babajanian este inspirată de muzica populară armeană. Dar, în general, modul în care el folosește tematica populară armeană este în stilul virtuos folosit de Rahmaninov și Haciaturian. Lucrările sale de mai târziu au fost influențate de Prokofiev și Bartók. Lăudat de Dmitri Șostakovici ca “profesor de pian genial”, a fost de asemenea un  pianist remarcabil care, de multe ori, a interpretat propriile lucrări în concerte.