Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Vazgen Sargsyan, erou al Armeniei și Arțakh-ului s-a născut pe 5 martie 1959

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

vasgen

 

Vazgen Sargsyan  în armeană : Վազգեն Սարգսյան, s-a născut pe 5 martie 1959 și a murit pe 27 octombrie 1999.  A fost comandant militar și om politic,  primul ministru al apărării din Armenia (1991-1992) și apoi, din 1995 până în 1999. A fost, pentru scurt timp prim-ministru al Guvernului Armeniei ( de la 11 iunie 1999 până la asasinarea sa, la 27 octombrie a aceluiași an). S-a remarcat în timpul mișcării populare pentru unificarea regiunii Nagorno-Karabagh cu Armenia, la sfârșitul anilor 1980 și a condus grupuri de voluntari armeni în timpul primelor ciocniri cu forțele azere. A fost numit ministru al apărării de către președintele Levon Ter-Petrosian după obținerea independenței Armeniei, la sfârșitul anului 1991. Sargsyan a fost cel mai important comandant al forțelor armene în timpul războiului din Nagorno-Karabagh  ocupîndu-se de operațiunile militare din zona de război până în 1994, când s-a ajuns la încetarea focului în regiune.

În anii de după război, Sargsyan a avut o poziție influentă asupra forțelor armate, După ce l-a susținut puternic pe președintele Ter-Petrosian, în 1998, în urma unor concesii pe care acesta le dorea în chestiunea Karabagh-ului el îl sprijină pe prim – ministru de atunci,  Robert Kocharian, să devină președinte. Dar influentul grup al veteranilor de război (Grupul Yerkrapah) împreună cu Partidul Republican își unesc forțele cu fostul lider comunist al Armeniei Karen Demirgyan. Astfel, la alegerile din mai 1999, alianța lor obține o majoritate confortabilă în Adunarea Națională iar Sargsyan devine prim-ministru.

În ziua de 27 octombrie 1999 Sargsyan, împreună cu Demirgyan și alți parlamentari sunt asasinați  în Sala Adunării Naționale. Autorii au fost condamnați la închisoare pe viață. Cu toate acestea, neîncrederea față de procesul de judecată a dat naștere la o serie de teorii ale conspirației. Unii experți și politicieni susțin că asasinarea lor a fost plănuită de Kocharian și ministrul Securității Naționale Serj Sargsyan . Altii au suspectat posibila implicare a puterilor străine în atentat.

În ciuda politicii sale, Sargsyan este unanim recunoscut ca fiind un erou. El a contribuit în mod semnificativ la stabilitatea Armeniei, ca stat independent și la asigurarea securității naționale prin rolul jucat de armată. Vasgen Sargsyan a primit cele mai înalte titluri: Erou Național al Armeniei și erou al Arțakh-lui.

sursa https://en.wikipedia.org/wiki/Vazgen_Sargsyan