Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Poetul național armean Daniel Varujan s-a născut pe 20 aprilie 1884

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

VaruzhanDaniel Varujan (armeană: Դանիէլ Վարուժան) s-a născut pe 20 aprilie 1884 și a murit pe 26 august 1915. A fost unul dintre cei mai importanți poeți armeni ai secolului al XX-lea. La vârsta de 31, când ajunsese la recunoașterea internațională a activității lui, el a fost deportat și ucis de către guvern Junilor Turci, în Genocidul armean, planificat și executat în mod sistematic.

Pe numele său adevărat Daniel Tchboukkarian (Դանիէլ Չպուքքարեան) el s-a născut în satul Prknig regiunea Sivas, Turcia. După ce a urmat cursurile școlii din localitate, a fost trimis în 1896, anul masacrelor Hamidiene, la Istanbul, unde a urmat școala Mkhitarian. Apoi a continuat studiile la școală Mourad-Rafaelian din Veneția, iar în 1905 a intrat la Universitatea Ghent din Belgia, unde a urmat cursuri de literatură, sociologie și economie. În 1909 sa întors în satul său, unde a predat timp de trei ani. S-a căsătorit cu Araksi Varoujan în 1912, el a fost numit profesor al Școlii Sfântului Grigorie Luminătorul  din Istanbul.

Una dintre lucrări majore ale lui Varujan a fost Cântarea pâinii (Հացին երգը) o colecție de cincizeci de pagini de poezii. Confiscă în timpul genocidului, a fost un manuscris neterminat la momentul morții sale. Se spune că manuscrisul a fost salvat prin mituirea oficialilor turci. Cântarea pâinii a fost publicată postum în 1921. Poemele lui vorbesc despre măreția simplă a vieții țăranilor armeni ddin satele Anatoliei.

Mai mult decât oricine altcineva din timpul lor, Siamanto, alt poet martir și Varujan vorbesc despre speranțele armenilor la începutul secolului al XX-lea. Folosind legende, epopei vechi, și alegoria ei vorbesc în poemele lor de aspirațiile poporului armean, eliberarea de opresiune și renașterea în artele armene.