Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 9 noiembrie 1932 s-a născut istoricul Richard Hovannisian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Richard Gable Hovannisian (armenian: Ռիչարդ Հովհաննիսյան, născut la 9 noiembrie 1932) este un istoric și profesor emerit american de origine armeană la Universitatea din California, Los Angeles. El este cunoscut mai ales pentru lucrarea sa în cinci volume despre Prima Republică a Armeniei.

Hovannisian sa născut și a crescut în Tulare, California, într-o familie de supraviețuitori ai genocidului armean. Tatăl său, Gaspar Gavroian, s-a născut în 1901 în satul Bazmashen (Pazmashen, acum Sarıçubuk, Turcia), lângă Kharpert în Imperiul Otoman. Fugind de genocidul din 1915, s-a mutat în Statele Unite până în 1920 și și-a schimbat numele de familie de la Gavroian la Hovannisian, după numele tatălui său, Hovhannes. În 1926, Kaspar s-a căsătorit cu Siroon (Sarah) Nalbandian, de asemenea, un copil al supraviețuitorilor genocidului. Cei doi fii s-au născut în 1928 (John) și 1930 (Ralph). Richard Gable Hovannisian s-a născut ultimul la data de 9 noiembrie 1932.

Hovannisian s-a căsătorit cu Vartiter Kotcholosian în 1957 la Biserica Armeană Sfânta Treime din Fresno. A  mai mulți copii, inclusive pe Raffi, care după obținerea independenței de către Armenia, în 1991 a devenit primul ministru de externe al Armeniei și este în prezent politician al unui partid de opoziție.

Educație și carieră

Hovannisian primit B.A. în istorie (1954) de la Universitatea din California, Berkeley, și M.A. în istorie (1958) și Ph.D. (1966) de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).  El a fost, de asemenea, profesor asociat în istorie la Colegiul Mount St. Mary’s din Los Angeles, în perioada 1966-1969, după ce s-a alăturat UCLA în 1962. Lucrările științifice ale lui Hovannisian s-au concentrat mai întâi asupra istoriei Primei republici a Armeniei (1918-1920) . Disertația pentru Ph.D. a fost publicată în 1967 cu titlul Armenia pe Drumul spre Independență și a servit drept prolog pentru cele patru volume (1971-1996) pe care le-a publicat în cele din urmă despre istoria primei republici. Aceste volume au fost, bine primite între cercurile științifice.

În 1986, Hovannisian a fost numit în funcția de conducător al Fundației pentru Educație Armeană, decan al catedrei de Istorie contemporană armeană la UCLA. Hovannisian este membru Guggenheim și a primit numeroase onoruri activitățile civice precum și pentru promovarea studiilor armenești. Din 2000, Hovannisian a supravegheat și editat o serie de studii individuale privind fostele orașe populate de armeni din Imperiul Otoman.

Într-un interviu din 2006, Hovannisian a criticat guvernul președintelui Robert Kocearian pentru natura sa autoritară și a adăugat că Armenia “nu trebuie să devină un stat eșuat”. Hovanissian a participat la protestele care au urmat alegerilor prezidențiale din 2013 din Armenia, unde fiul său Raffi, s-a clasat pe locul al doilea în funcție de rezultatele oficiale.

după wikipedia