Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 9 iunie 1874 s-a născut poetul martir Rupen Zartarian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Rupen Zartarian în armeană Ռուբէն Զարդարեան s-a născut pe 9 iunie 1874 și a murit pe 16 august 1915, ucis de autoritățile turce în timpul genocidului armean. A fost poet și scriitor, educator și activist politic armean.

Zartarian s-a născut  în orașul Tigranakert (astăzi Diyarbakir), dar s-a mutat cu părinții la Harput. A urmat cursuri în instituțiile de învățământ din acest oraș. A devenit student al lui Hovhannes Harutiunian, între anii 1910-1912, o figură de frunte în literatura armeană populară. Harutiunian a fost, de asemenea, ucis de autoritățile turce în timpul genocidului armean. Zartarian a fost puternic influențat de mentorul său, iar cariera de scriitor a fost rezultatul încurajării pe care a obținut-o. La vârsta de 18 ani a început să predea, iar pentru următorul deceniu a continuat să lucreze în domeniul educației.

În 1903, a fost arestat de guvernul turc și, ulterior, forțat să părăsească țara din cauza activității sale politice. S-a stabilit în Bulgaria și în 1906 a fondat un nou ziar numit Razmig. El reinterează, în articolele sale,  necesitatea ca armenii care trăiesc în afara patriei lor să continue să lupte pentru atingerea scopului final, crearea unei Armenii autonome. În 1908, s-a întors în Constantinopol, alături de mulți alți intelectuali armeni. Un an mai târziu, lucrează pentru ziarul Azadamard și predă la Școala Centrală ( Կեդրոնական Վարժարան).

În timpul genocidului armean, Zartarian a fost dus la Ayaș și ținut în închisoare pînă pe 5 mai iar apoi a fost dus, sub escortă militară, la Diyarbakır și prezentat în fața unei curți marțiale.  Este ucis de Cherkes Ahmet și locotenenții Halil și Nazım în localitatea Karacaören, în apropiere de  Diyarbakır.

Zartarian a început să scrie poezii la vârsta de 11 ani, iar articolele sale au fost publicate în multe ziare. În 1910, a publicat un volum intitulat  Aurora ( Ցայգալոյս), care ulterior a fost tradus în limba franceză. Multe dintre lucrările sale au fost culese de un grup intitulat “Prietenii autorilor căzuți” și publicate, într-un volum, în 1930 la Paris.

Ruben Zartarian alături de generalul Andranik (Plovdiv-Bulgaria, 1906)

dupa https://en.wikipedia.org