Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 9 februarie 1885 s-a născut marele poet Vahan Terian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

fGk56I9gCN0 - Copy - Copy (4)-672x1024Vahan Terian pe numele său real Vahan Ter-Grigorian  (armeană: Վահան Տերյան) s-a născut pe 9 februarie 1885 și a decedat pe 7 ianuarie 1920. A fost un poet armean, și activist  public. El este cunoscut pentru poemele sale dureroase, romantice, dintre care cele mai cunoscute sunt încă citite și interpretate în versiunile lor muzicale.

Terian sa născut în satul Gandza regiunea Javakhk în Georgia. A studiat apoi la Colegiul Lazarian din Moscova. El este cunoscut mai ales pentru poemele sale dedicate toamnei și dragostei. A publicat primul său volum de poezii, “Vise în Amurg”, în 1908, făcându-l imediat celebru. A publicat apoi “Memoria nopții”, “Legenda de aur”, “Reîntoarcere”.

În 1913, Terian pleacă de la Universitatea din Moscova pentru Universitatea din St. Petersburg, unde se specializează în limbi orientale, iar implicarea sa politică se intensifică. După Revoluție a devenit reprezentant al armenilor în cadrul Ministerului Națiunilor, care lucrează personal cu Lenin și Stalin. A murit în Orenburg de tuberculoză cu puțin timp înainte de ziua lui.

In fiecare an este pomenit în regiunea Javakhk  în satul Gandza, unde s-a născut.

În 1916, Vahan Terian a publicat o colecție de poezii intitulate “Țara Nairi” (în armeană: (Yerkir Nairi), în care el folosește denumirea de Nairi în loc de Armenia. De asemenea, în 1923, Yeghishe Charents scris o nuvelă  intitulată Nairi, folosind o dată din nou, Nairi ca sinonim pentru Armenia.

Vahan Teryan este îngropat în Pantheonul Komitas, situat în centrul orașului Erevan.

https://hy.wikipedia.org