Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 9 august 1932 s-a născut scriitorul Vardges Petrosian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vardges Petrosian ( în armeană Վարդգես Պետրոսյան) s-a născut pe 9 august 1932 și a decedat pe 15 aprilie 1994. A fost un scriitor armean de ficțiune și dramă. S-a născut în 1932 în orașul Aștarak, unde și-a petrecut anii copilăriei și a terminat școala.

În 1954, a absolvit Universitatea din Erevan și a început să scrie pentru mai multe ziare de tineret. În calitate de corespondent de presă, el a călătorit în toată Armenia natală și în Uniune Sovietică – din Yakuția în Siberia de Est până la Carelia, în nord-vestul țării.

Primul său volum de poezii, „Baladă despre om”, a apărut în 1958 urmat de serii de eseuri și povești.

Vardges Petrosian este cunoscut pentru romanele sale „Ultimul profesor”, „Scrisori din micile stații ale copilăriei”, „Magazinul Ani”, „Crochiuri armenești” și, de asemenea, pentru piesa de teatru „Marea Greutatea a pălăriei lui Hipocrate”.

În limba română s-au tradus romanele „Nucul Singuratic” ( Editura Univers 1989, traducere de Sergiu Selian) și „Cămașa de foc” ( Editura Ararat 2009, traducere de Sergiu Selian).

În 1966, a devenit redactorul șef al revistei lunare „Garun” (Primăvara), unde a lucrat până în 1975, când a fost ales prim-secretar al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Armenia.

Petrosian a fost împușcat mortal la 15 aprilie 1994, lângă intrarea în casa sa din Erevan. Din anul 2000, școala nr. 51 din Erevan poartă numele său.