Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 9 aprilie 1952 s-a născut Levon Chookaszian, profesor de istoria artei la Universitatea din Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Levon Chookaszian (armeană: Լևոն Բաբկենի Չուգասզյան ) s-a născut la 9 aprilie 1952. Este  istoric, doctor în istoria  artei armene și  șeful catedrei UNESCO de istorie și teorie a artei armene la Universitatea de Stat din Erevan. Profesorul Levon Chookaszian  a susținut numeroase prelegeri, în special despre arta armenească medievală, la universitățile din fosta Uniune Sovietică, Europa și Statele Unite și a predat cursuri de artă armeană  la UCLA.

A scris zeci de articole și eseuri, multe despre viața miniaturistului armean Toros Roslin, care au fost publicate în reviste academice, printre care Patma-Banasirakan Handes, Banber Yerevani Hamalsarani, Handes Amsorya, Wiener Jahrbuch fur Kunstgeschichte și Revue des Études Arméniennes.

Profesorul Levon Chookaszian a vizitat România de câteva ori. Prima oară a fost invitat, în 2011 de Colegiul Noua Europă,  în  luna noiembrie 2013 a  susținut la București o serie de conferințe la Institutul de Studii Sud-Est Europene, la Universitatea București la Universitatea Națională de Arte și la Centrul Cultural Armean. Tot în 2013 a participat la Conferința științifică internațională dedicată Patrimoniului Cultural Româno-Armean. De asemeni profesorul Chookaszian a făcut o vizită de documentare la centrele armenești din Cluj și Gherla.  

În 2015 a participat la Conferinţa Internaţională  125 de ani de la naşterea lui Hagop Dj. Siruni ce a avut loc la Academia  Română.  Distinsul profesor a fost un constant susținător al conservării patrimoniului bisericesc armean din România astfel că o serie de studenți de la Erevan au  fost în România pentru  documentare  inventariere și restaurare a acestui valoros fond.

Un interviu cu profesorul Levon Chookaszian, realizat în 2011 de revista Ararat puteți citi aici.

One Response to CALENDAR / Pe 9 aprilie 1952 s-a născut Levon Chookaszian, profesor de istoria artei la Universitatea din Erevan

  1. Garabet Haciaturian April 9, 2020 at 8:16 pm

    La multi ani d-le profesor si va felicitam pentru intreaga activitate dar in special pentru sustinerea conservarii patrimoniului bisericesc armean din Romania. Va mai asteptam cu o prelegere la Centrul Cultural Armean.