Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 octombrie 1898 s-a născut marele regizor Rouben Mamoulian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Regizorul de origine armeană Rouben Mamoulian s-a născut  pe 8 octombrie 1898 la Tbilisi, Georgia și a decedat la Woodland Hills, California pe 4 decembrie 1987.

Mama sa, Virginia (născută  Kalantarian) a fost director al teatrului armean din Tbilisi, iar tatăl său, Zachary Mamoulian, a fost director al unei bănci.

A urmat studii de criminologie și de teatru si a fost un pionier al tehnicii cinematografice, dublat de un artist autentic, preocupat de semnificația dramatică a folosirii sunetului, a culorii și a mișcărilor de aparat, remarcabil regizor de actori.

În tinerețe a jucat la Moscova, apoi, ajuns în Anglia în 1922, a fost regizor de teatru. În 1923 pleacă în SUA la Teatrul Rochester din New York. În 1926 regizează “Porgy”, pe muzica lui George Gershwin, autorul operei “Porgy and Bess”.

Filme de succes: Doctor Jekyll and Mr. Hyde, Iubește-mă, Regina Christina, Învierea, Cavalerii nopții, Semnul lui Zorro, Arene însângerate.

Primul său film a fost “Applause”, realizat pentru studioul Paramount, în 1929. Anul important al carierei sale a fost 1932, când a regizat “Dr. Jeckyll and Mr. Hyde”, dar și “Love Me Tonight”, cu Maurice Chevalier și Jeanette MacDonald în distribuție. În 1941 înregistrează un alt succes: “Blood and Sand”, cu Tyrone Power. Ultimul film al acestui regizor recunoscut pentru inventivitatea și creativitatea sa, a fost musicalul “Silk Stockings”, în 1957, cu Fred Astaire și Cyd Charisse. Are o stea în partea de vest, aria 1700, pe Vine Street.