Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 martie s-a născut compozitorul de origine armeană Alan Hovhaness

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Alan Hovhaness

Alan Hovhaness (armeană: Ալան Յովհաննէս) s-a născut pe 8 martie 1911 și a decedat pe 21 iunie și 2000. A fost un compozitor american de origine armeană și scoțiană. El a fost unul dintre cei mai prolifici compozitori ai secolul XX,  catalogul său oficial  cuprinde 67 de simfonii numerotate și 434 numere de Opus.

Criticul muzical Richard Buell scria în Boston Globe: “Deși el folosit multe stereotipuri în compozițiile sale, fiind conștient de originea sa armeană, el asimilează în muzică  influențe din multe culture.  Dar ccea ce poate fi considerat american este modul în care transformă materia muzicală într-un fel de exotism,  atmosfera fiind înăbușită, mistică, nostalgică “.

Numele său real este Alan Vaness Chakmakjian (armeană: Ալան Հարությունի Չաքմաքչյան) născut în Somerville, Massachusetts, din părinții Harutiun Hovanes Chakmakjian (profesor de chimie care s-a născut în Adana, Turcia) și Madeleine Scott ( americană de origine scoțiană care a absolvit Colegiul Wellesley). Când el avea cinci ani, familia sa mutat de la Somerville la Arlington, Massachusetts. El a început să folosească numele de familie “Hovaness” în onoarea bunicului său patern și a schimbat  numele din Chakmakjian din dorința de a simplifica numele lui, deoarece “nimeni nu pronunța vreodată corect”.