Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 iunie 1961 s-a născut soprana Kallen Esperian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Kallen Esperian, s-a născut la Barrington, Illinois, la 8 iunie 1961. Este o soprană lirică de origine armeană.

După ce a obținut diploma de licență la Universitatea din Illinois, Kallen Esperian a câștigat concursul internațional de canto Luciano Pavarotti în 1985. A debutat la Philadelphia în rolul Mimi din opera La Bohème în 1986 și ulterior a apărut în filmul Distant Harmony cu Pavarotti în turneu în China. De atunci a cântat pe majoritatea scenelor de operă din lume și s-a specializat în opera italiană și mai ales în roluri din lucrări de Verdi.

Esperian a cântat împreună cu Pavarotti în concertul său anual, Pavarotti Plus, în 1991 la Lincoln Center și în 1995 la Royal Albert Hall din Londra. Aceste concerte au fost televizate și au fost lansate pe CD și video la nivel internațional. În 1991 a cântat cu Pavarotti în opera Luisa Miller de Verdi, la Metropolitan Opera, iar în 1993 a apărut în Gala de la Metropolitan Opera care sărbătorea cea de-a 25-a aniversare a lui Pavarotti și Plácido Domingo pe această scenă. A interpretat rolul Desdemonei din  Otello alături de Pavarotti, și Leonora, din Il Trovatore, cu Pavarotti și Domingo.

În 2007, Kallen a înregistrat un CD de muzică rock și jazz, care a inclus și piesa “Song Immigrant” de Led Zeppelin.

În 2011-2012, Esperian a deținut funcția de profesor asociat la Universitatea din Mississippi unde a organizat master class-uri, cursuri pentru  studenți și cursuri de specializare în cadrul Universității de Teatru și Operă din Mississippi.

A cântat în cadrul unor gale  de binefacere pentru St. Jude Children’s Research Hospital, Le Bonheur Children’s Hospital și The Juvenile Diabetes Research Foundation.

după wikipedia