Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 ianuarie 1886 s-a născut poetul și scriitorul Hrand Nazariantz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Figură cunoscută în literatura armeană, Hrand Nazariantz s-a născut la Üsküdar, cartierul oriental din Istanbul, pe 8 ianuarie 1886. A studiat la Constantinopol și în Europa, trăind când la Londra, când la Paris. Se întoarce acasă în urma unei boli grele a tatălui său, înlocuindu-l pe cel din urmă, în fabrica de broderii și covoare, fiind deja un colaborator, în materie comercială, al Companiei Goldsmith din Londra. A lucrat din greu, reușind în același timp să nu neglijeze propriile interese literare. Aflând că guvernul otoman pregătea acțiuni împotriva lui, din cauza unei probabile propagande revoluționare a decis să se căsătorească cu actrița Maddalena De Cosmis, originară din Casamassima,și să se stabilească la Bari în 1913.

Aici a creat Comitetul
pentru Armenia, la care au aderat numeroase personalități culturale italiene
cum ar fi: Giovanni Verga și Umberto Zanotti Bianco.

În 1926 înfiinţează la Bari satul “Nor Arax” dând posibilitatea multor armeni refugiaţi să locuiască şi să poată să se întrețină din ţesutul covoarelor. Viaţa sa se desfăşoară printre lumini şi umbre. Scrie 15 poezii, face numeroase studii despre poeţi clasici şi moderni, traduce poeme ca “Vahakn” din limba armeană în limba italiană, activitatea sa literară fiind cuprinsă în 30 de volume. Predă limba engleză în şcoli, face conversaţii literare radiofonice, este interpret şi traducător, dar tot ce câştigă de abia îi ajunge pentru cafele şi ţigări.

Operele literare pe
care le-a scris au continuat să circule în toate cercurile intelectuale pe care
le-a frecventat, fiind la un pas de-a obține Premiul Nobel pentru Literatură,
în 1953.

În 1959 la vârsta de 73 de ani este internat şi îngrijit la spitalul din Conversano, când este externat locuieşte pentru o scurtă perioadă într-o mică cameră din apropiere, iar după aceea într-o casă mai confortabilă pe strada Matteotti. În 1960 se transferă la Casamassima (provincia din Bari), unde moare pe 25 ianuarie 1962 la Policlinica din Bari după multe suferinţe morale şi materiale, iar rămăşiţele sale pământeşti odihnesc în capela familiei Timurian, în cimitirul din Bari. Străin, cu sufletul plin de o durere rătăcitoare, Nazariantz, om, exilat şi apărător al drepturilor omului şi civile a mediat din punct de vedere cultural între Puglia, Europa şi Orient, prin intermediul poeziei sale.

O stradă din cartierul Liberta’ din Bari, poartă numele poetului armean iar alături de Khacikarul poziționat în 2013 pe faleză, lângă port, se găsește o placă cu versuri semnificative ale lui Hrand Nazariantz.

Dacă
tu ai ştii, frate, cum este trist

a fi singuri pe lume,

a trăi singuri şi fără
casă,

neştiind unde să pui
capul

şi să îndrepţi propria
tristeţe

către tăcerea lui
Dumnezeu

pretudindeni exilaţi,

ştiind zadarnică
fiecare revoltă,

şi zadarnică fiecare
rugăciune,

fără pace, fără
destin,

şi câteodată fără pâine

____________

material realizat pe baza articolele publicate în Ararat

de Simona Paula DOBRESCU