Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 8 februarie 1990 s-a reînființat Uniunea Armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prin Decizia Judecătorească 156/1990, în 8 februarie 1990, se reînființează Uniunea Armenilor din România (UAR), persoană juridică, la Judecătoria sector 1 București, ca organizație obștească ce are ca scop apărarea și promovarea intereselor comunității armene din România.

Uniunea Armenilor din România a fost înființată, inițial, în 1919 pentru a ajuta armenii ce își căutau un refugiu în România, după Genocidul din 1915. Cel dintâi președinte al Uniunii a fost Grigore Trancu-Iași. Lui i-a urmat Armenag Manissalian, care și-a dedicat o mare parte a activității ajutorării celor peste 10.000 de armeni refugiați, pentru ca aceștia să obțină cetățenia română.

Organizația a funcționat până la instaurarea comunismului, după care s-a dizolvat. După anul 1990, comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri.

Primul Congres al UAR după 1990 a avut loc la 11 martie. Delegații l-au ales ca președinte pe Varujan Vosganian, vicepreședinți — Varujan Pambuccian și Nșan Bogdan Căuș, iar secretar general — Setin Maganian.