Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 6 ianuarie 1346 s-a născut Grigor Tatevați

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Grigorie din Tatev, sau  Grigor  Tatevați  ( în armeană  Գրիգոր Տաթեվատսի, 1346-1409) a fost un călugăr, filozof, profesor, poet, pictor și copist armean din secolul al XIV-lea. Apărător al independenței Bisericii Apostolice Armene, acest cleric al mănăstirii Tatev este autor a numeroase scrieri teologice și filozofice. El este, de asemenea, cunoscut ca cel care a realizat miniaturile  la două manuscrise păstrate la Matenadaran în Erevan.

Grigorie s-a născut în 6 ianuarie 1346  probabil în regiunea Gugark , dar  fiind vremuri tulburi în Armenia este forțat, alături de  părinții săi, să fugă în regiunea Syunik. Demonstrând o inteligență neobișnuită pentru vârsta lui, el a fost trimis la mănăstirea Tatev, în scopul de a studia cu Hovhannes Vorotneți,  în 1370 și pleacă, alături de acesta, într-o  călătorie  la Ierusalim unde este hirotonit Arhimandrit.

Hovhannes Vorotne?i ?i Grigor Tateva?i
Hovhannes Vorotneți și Grigor Tatevați

Reîntors la  Tatev, Gregorie  a devenit stareț al mănăstirii a cărui organizare a reușit s-o  mențină în ciuda invaziei mongole; printre elevii  lui s-a aflat și Thomas din Metsop. Părăsește mănăstirea Tatev cu elevii săi din motive de securitate, și moare pe 27 decembrie 1409.  Pe mormântul său din mănăstirea Tatev este ridicat un mausoleu,  în 1787, dar Grigore era deja canonizat în secolul al XV-lea.

Cronologic  vorbind, Gregorie este cel mai bine cunoscut ca un  remarcabil copist: el a copiat  Evanghelia de la  Yerzenka în 1374,  păstrată  în tezaurul  de la Ecimiadzin (Ms. 224) . Pictor talentat, el realizează miniaturile la două Evanghelii (Matenadaran, Ms. 6305 și Ms. 7482)  în culori vii, și linii ferme, energice, inovând  în comparație cu canoanele tradiționale. Într-un  Comentariu al tabelelor canonice el  descrie ornamentica acestui tip de text ca o „poartă de acces pentru cunoașterea frumuseților ascunse, divine, spirituale și intelectuale“, subliniind importanța deosebită a efectului simbolic și psihologic și semnificația contrastului dintre lumină și întuneric.

Gregorie este renumit și  pentru numeroasele sale scrieri teologice și
filozofice: Comentarii la psalmi, Sermons … Influențat de filozofia
clasică el recurge la gândirea occidentală, și face o distincție clară între
filozofie și teologie, două laturi ale Adevărului  și afirmă că știința nu are nimic de-a face cu
credința.

În plan strict religios, acest partizan al
tradițiilor Bisericii Armene nu ezită să folosească scholastica  în fața susținătorilor  unirii cu Roma;  el scrie o Carte de întrebări și răspunsuri  despre erorile ereticilor și păgânilor,
încheiată în 1397.

Grégorie  este
cunoscut pentru munca sa și în alte domenii, cum ar fi poezia.Realizează o
adevărată  reformă a limbii armene  bazată pe principiile “gândirii
lingvistice” .