CALENDAR / Pe 6 ianuarie 1346 s-a născut Grigor Tatevați

Grigorie din Tatev, sau Grigor Tatevați ( în armeană Գրիգոր Տաթեվատսի, 1346-1409) a fost un călugăr, filozof, profesor, poet, pictor și copist armean din secolul al XIV-lea. Apărător al independenței Bisericii Apostolice Armene, acest cleric al mănăstirii Tatev este autor a numeroase scrieri teologice și filozofice. El este, de asemenea, cunoscut ca cel care a realizat miniaturile la două manuscrise păstrate la Matenadaran în Erevan.
Grigorie s-a născut în 6 ianuarie 1346 probabil în regiunea Gugark , dar fiind vremuri tulburi în Armenia este forțat, alături de părinții săi, să fugă în regiunea Syunik. Demonstrând o inteligență neobișnuită pentru vârsta lui, el a fost trimis la mănăstirea Tatev, în scopul de a studia cu Hovhannes Vorotneți, în 1370 și pleacă, alături de acesta, într-o călătorie la Ierusalim unde este hirotonit Arhimandrit.

Reîntors la Tatev, Gregorie a devenit stareț al mănăstirii a cărui organizare a reușit s-o mențină în ciuda invaziei mongole; printre elevii lui s-a aflat și Thomas din Metsop. Părăsește mănăstirea Tatev cu elevii săi din motive de securitate, și moare pe 27 decembrie 1409. Pe mormântul său din mănăstirea Tatev este ridicat un mausoleu, în 1787, dar Grigore era deja canonizat în secolul al XV-lea.
Cronologic vorbind, Gregorie este cel mai bine cunoscut ca un remarcabil copist: el a copiat Evanghelia de la Yerzenka în 1374, păstrată în tezaurul de la Ecimiadzin (Ms. 224) . Pictor talentat, el realizează miniaturile la două Evanghelii (Matenadaran, Ms. 6305 și Ms. 7482) în culori vii, și linii ferme, energice, inovând în comparație cu canoanele tradiționale. Într-un Comentariu al tabelelor canonice el descrie ornamentica acestui tip de text ca o „poartă de acces pentru cunoașterea frumuseților ascunse, divine, spirituale și intelectuale“, subliniind importanța deosebită a efectului simbolic și psihologic și semnificația contrastului dintre lumină și întuneric.
Gregorie este renumit și pentru numeroasele sale scrieri teologice și
filozofice: Comentarii la psalmi, Sermons … Influențat de filozofia
clasică el recurge la gândirea occidentală, și face o distincție clară între
filozofie și teologie, două laturi ale Adevărului și afirmă că știința nu are nimic de-a face cu
credința.
-
Mausoleul lui Grigor Tatevați -
mănăstirea Tatev
În plan strict religios, acest partizan al
tradițiilor Bisericii Armene nu ezită să folosească scholastica în fața susținătorilor unirii cu Roma; el scrie o Carte de întrebări și răspunsuri despre erorile ereticilor și păgânilor,
încheiată în 1397.
Grégorie este
cunoscut pentru munca sa și în alte domenii, cum ar fi poezia.Realizează o
adevărată reformă a limbii armene bazată pe principiile “gândirii
lingvistice” .