Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 6 februarie 1889 s-a născut la Constanța marele colecționar de artă Krikor H. Zambaccian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 Krikor_Zambaccian
 Krikor H. Zambaccian  s-a născut pe 6 februarie 1889, Constanța și a decedat la 18 septembrie 1962 în București. A fost un colecționar și critic de artă român, de etnie armean. A fost membru corespondent al Academiei Române. A scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, precum și volumele de eseuri „Pagini de artă”, „Însemnările unui amator de artă”, etc.

Sprijinitor al multor artiști de seamă, Zambaccian a adunat o valoroasă și bogată colecție de tablouri, care se regăsește în Muzeul Zambaccian. Mai mult decat atât, Krikor Zambaccian a inventat conceptul de consignație de artă dupa cel de-al doilea Război Mondial, deschizând primul magazin de acest tip pe Calea Victoriei, în București, denumit Romarta (Arta Românească).

Krikor H. Zambaccian s-a născut în Constanța într-o familie de armeni, Hagop K. Zambaccian și Anita. A avut un frate Onik care a fost tatăl lui Marcel Zambaccian. Tatăl lui Krikor (n. 1860), era originar din Cezareea Capadociei și era de meserie contabil la o casă de negoț de fire și țesături de import din Occident. Primul contact cu viața antică prin teatru, așa cum declară el însuși, a avut-o la vîrsta de unsprezece ani cu ocazia unei reprezentanțe a piesei Ovidiu de Vasile Alecsandri dată de o trupă de artiști din Iași, din care făceau parte și Aglaia Pruteanu și State Dragomir.

Krikor a făcut cursurile secundare la București, în același timp ducând o viață boemă în care frecventa festivitățile de la Ateneu, expoziții de artă și Pinacotecă. Ajunge astfel la vârsta de șaisprezece ani, când era extaziat de Wagner și Beethoven dar nu înțelegea grandoarea lui Michelangelo, Rembrandt sau Velasquez. Prima sa achiziție a fost o cromolithografie numită Beethoven, după Balastrieri, pe care a cumpărat-o cu cinci lei și a agățat-o deasupra patului. A doua achiziție a sa, a fost un ghips executat de către un italian ambulant ce reprezenta masca lui Beethoven și care a costat doi lei. Cele două piese au reprezentat începutul de colecție a lui Krikor.

citește mai mult pe https://ro.wikipedia.org

3 Responses to CALENDAR / Pe 6 februarie 1889 s-a născut la Constanța marele colecționar de artă Krikor H. Zambaccian

  1. Corina Derla February 6, 2017 at 12:11 pm

    Ce onoare sa fiu nascuta in aceeasi zi cu Krikor Zambaccian!

  2. Mihai Stepan Cazazian February 7, 2017 at 1:24 pm

    LA MULTI ANI CORINA !

  3. Corina Derla February 11, 2017 at 12:33 pm

    Va multumesc, domnule Cazazian!