Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 6 februarie 1877 s-a născut  scriitorul și dramaturgul Derenik Demirchian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Derenik Karapeti Demirchian sau Derenik Demirchyan (armeană : Դերենիկ Դեմիրճյան) a fost scriitor, romancier, poet, traducător și dramaturg armean.

Demirchian s-a născut pe 6 februarie 1877, la Akhalkalaki în regiunea Javakhk, sudul Georgiei. După ce și-a terminat școala la Tiflis, a devenit membru al grupului literar armean Vernatun, numit astfel pentru că membrii săi se întâlneau la reședința poetului Hovhannes Tumanian situată la etajul 5. Demirchian a publicat prima sa carte de poezie în 1899. A urmat Universitatea din Geneva în perioada 1905-1909, iar după câțiva ani petrecuți la Tiflis, s-a stabilit la Erevan în 1925. În anii 1920 a scris multe piese, printre care Nazar cel Viteaz (Քաջ Նազար), o comedie bazată pe  figura folclorică a unui personaj pe care-l regăsim în culegerile populare adunate de  poetul Tumanian. Piesa Nazar cel Viteaz a fost interpretată pentru prima dată în 1924. Ulterior, au avut loc reprezentații  la Erevan, Tiflis și Baku, fiind ecranizată în 1940. De la mijlocul anilor 1920, pe lângă piese de teatru, Demirchian a început să scrie și să publice proză, inclusiv scurte povestiri, romane și povești pentru copii. Cea mai notabilă lucrare a lui este Vardanank (părțile 1 și 2, 1943-46, ediția a II-a, 1951), un roman patriotic monumental, dedicat războiului dintre armeni și perși  din secolul al V-lea cunoscut sub numele de “războiul vardanienilor”.

El este, de asemenea, cunoscut ca un traducător din limba rusă; traducerea piesei Suflete Moarte a lui Nikolai Gogol fiind deosebit de apreciată. Demirchian a continuat să lucreze și să publice până la moartea sa survenită  pe 6 decembrie 1956. Este înmormîntat în Cimitirul Central din Erevan. În 1980, în Armenia sovietică a fost înființat premiul literar pentru proză Derenik Demirchian iar Muzeul ce-i poartă numele a fost deschis în 1977 la Erevan, în casa unde scriitorul a trăit între 1929 și 1956.