Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 5 martie s-a născut Teotig, editorul celui mai cunoscut Almanah în limba armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Teotig_1905

 

Teotoros “Teotig” Lapçinciyan (în armeană: Թեոդորոս “Թեոդիկ” Լափչինճյան) s-a născut pe 5 martie 1873 la Üsküdar, Constantinopol și a murit în anul 1928 la Paris.  A fost scriitor și editor al celui mai  cunoscut almanah în limbă armeană, Amenun Darețuiță (în armeană Ամէնուն Տարեցոյցը) ca înseamnă “Almanahul tuturor”. A fost publicat anual, mai ales în Constantinopol, între 1907 și 1929.

Pe lângă editarea Almanahului Teotig a fost cunoscut și pentru lucrarea sa “Golgota clerului armean”, o compilație din mai multe surse și analize despre preoții și călugării armeni care au fost masacrați în timpul genocidului. El a adunat 1252 de mărturii despre masacrele comise împotriva clerului. Teotig a fost ajutat la realizarea acestei lucrări de către soția sa, Arshaguhi Teotig (1875-1921) scriitor și educator.

 

Teotig însuși a fost deportat în timpul genocidului armean și a reușit să supraviețuiască.  După întoarcerea la Constantinopol în 1922, el a fugit în Europa în ajunul ocupației de către armata lui Mustafa Kemal. Apoi, timp de șase ani a rătăcit prin insula  Corfu apoi la Nicosia, și Paris, ultimele lui anuare  fiind tipărite în Veneția, Viena și Paris. El a murit în mai 1928, la Paris, unde a publicat și volumul 18 al Anuarelor sale ( “copiii de hârtie”, așa cum le spunea el). Fiul său  Vahakn Teotig a murit în Statele Unite, în anii 1960.

Amenun_taretsuyts