CALENDAR | Pe 5 martie 1962 s-a născut Simon Abkarian, celebru actor cu inimă de armean

Rulează de câteva zile pe Netflix filmul polițist “Sans répit”(Restless). În rolul căpitanului Marelli apare actorul Simon Abkarian. Cum pe 5 martie este ziua de naștere a acestui actor de origine armeană este cazul să aflăm mai multe despre acesta.
Simon Abkarian s-a născut pe 5 martie 1962, în Gonesse, o suburbie în partea de nord-est a Parisului, într-o familie franco-armeană. Tânărul Simon Abkarian a crescut într-un mediu trilingv, a învățat franceza la școală pe lângă armeana natală și a învățat și engleza vizionând filme americane încă de când era copil. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Franța până la vârsta de nouă ani, apoi a plecat cu părinții săi la Beirut, Liban.
Din 1971 până în 1977, tânărul Abkarian a locuit cu mama și tatăl său în Liban. A studiat dansul, a urmat școala armeană și a studiat, de asemenea, franceză și engleză. În 1977 Abkarian, în vârstă de 15 ani, s-a mutat împreună cu mama sa la Paris în urma războiului din Liban. Câțiva ani mai târziu s-a mutat la New York și și-a continuat studiile de dans și actorie la compania Antranik din New York, apoi s-a mutat la Los Angeles, California. În 1983-1985 a studiat actoria și s-a alăturat Companiei de Teatru armenesc Artavadzt a AGBU sub conducerea regizorului Gerald Papazian. În 1985, Abkarian s-a întors la Paris. Și-a reluat cariera de actor de scenă și a avut o colaborare de opt ani cu Ariane Mnouchkine, legendara regizoare a ansamblului de avangardă parizian Théâtre du Soleil. Aici a jucat roluri principale în tragediile grecești și a devenit cunoscut pentru spectacolele sale carismatice. De asemenea, a regizat mai multe piese de teatru la Paris, printre care „Love’s Labor Lost” de Shakespeare la Bouffles du Nord și „Ultimul cântec al Troiei” de Eschil la Bobigny, printre altele. În 2001, Abkarian a fost recompensate cu cel mai important premiu din teatrul francez pentru un actor – Prix Molière, pentru interpretarea sa din „Une Bête sur La Lune”. Din 1993, Abkarian și soția sa actrița-regizor, Catherine Schaub-Abkarian, au înfințat propria companie de teatru T.E.R.A. (Teatru Espace Recherche Actor) la Paris. Acolo a jucat și a regizat piese de teatru clasice și contemporane.

Abkarian a debutat în film în 1989, într-un scurtmetraj „Ce qui me meut” (1989) al regizorului Cédric Klapisch. La începutul carierei sale cinematografice, Abkarian sa bucurat de o colaborare fructuoasă cu Cédric Klapisch în 6 filme franceze, făcându-se remarcat în filmul premiat, „Chacun cherche son chat” (1996). A făcut un pas înainte în cariera sa în film cu rolul secundar. ca Alex Dimitros în „Casino Royale” (2006), jucând în mai multe scene alături de Daniel Craig. El a câștigat aprecierea criticilor de film pentru portretizarea pictorului Arshile Gorki în epicul film „Ararat” (2002) al lui Atom Egoyan

Simon Abkarian a fost implicat în cauzele umanitare ale poporului armean. A fost un participant constant, gazdă și prezentator la numeroase evenimente și ceremonii caritabile legate de armeni. De asemenea, a fost membru al delegației președintelui francez Jacques Chirac în Armenia în octombrie 2006.
Încă din prima zi a războiului din Arțakh, cunoscutul artist franco-armean și-a exprimat îngrijorarea, încercând să „trezească” Franța. În mai multe scrisori deschise, el a condamnat aspirațiile criminale ale Turciei și Azerbaidjanului și indiferența internațională. Simon Abgaryan a trimis o scrisoare deschisă ministrului francez de externe Jean-Yves Le Drian în care condamna neutralitatea Franței și neimplicarea oficialilor francezi la dramele suferite de armeni în Arțakh.
Iată câteva pasaje din această scrisoare :
„Am vrut să vă scriu săptămâna trecută, dar știam că aveți un program încărcat. Chiar înainte de sfârșitul luptei care făcuse ravagii în Arțakh, nu erați ocupat să trimiteți asistență medicală în Azerbaidjanul abandonat? A fost un act de compasiune sinceră din partea dumneavoastră, nu am nicio îndoială, un gest de previziune politică incontestabilă, sunt sigur. La fel ca dvs., rămân neutru și în nici un fel nu vă voi judeca când vine vorba de nevoia dvs. extremă de a ajunge la dictatorul multimilionar din Baku. Alaltăieri, după prăbușirea forțelor armene care au luptat singure împotriva armatelor turce și azere și a altor mercenari jihadiști sirieni, v-ați grăbit să oferiți ajutor, dar de data aceasta miilor de refugiați din Arțakh care sunt nevoiți să-și părăsească patria lor milenară. Această asistență post-mortem vine foarte târziu domnule ministru și nu vă sunt recunoscător. Recunoștința; mai degrabă decât umanismul umanitar, ar fi trebuit să-l dați oamenilor din Arțakh atunci când era necesar, sau cel puțin să apărați ideea.”
Vezi scrisoarea integral aici
Gabriel Antonie LAZAROVICI
https://www.imdb.com/video/vi4043752217?playlistId=tt14465894
Surse: en.wikipedia.org; escs.am; style.news.am; showbiz.am