Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 4 iulie 1925 s-a născut mezzo-soprana americană Cathy Berberian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Catherine Anahid Berberian s-a născut pe 4 iulie 1925  și a decedat pe 6 martie 1983. A fost o mezzo-soprană și compozitoare americană. A interpretat muzica avangardistă contemporană compusă, printre altele, de Luciano Berio, Bruno Maderna, John Cage, Henri Pousseur, Sylvano Bussotti, Darius Milhaud, Roman Haubenstock-Ramati și Igor Stravinsky. De asemenea, a interpretat lucrările lui Claudio Monteverdi, Heitor Villa-Lobos, Kurt Weill, Philipp Zu Eulenburg, aranjamente din cântece de The Beatles și cântece populare din mai multe țări și culturi. Ca compozitor, ea a scris Stripsody (1966), în care își exploatează tehnica vocală folosind sunete din benzi desenate (onomatopeice) și Morsicat (h) y (1969), o compoziție pentru tastatură (cu mâna dreaptă) bazată pe Codul Morse.

Cathy Berberian s-a născut la Attleboro, Massachusetts, din părinți armeni, Yervant și Louise Berberian. De la o vârstă fragedă, a manifestat un interes pentru muzica populară și dansul armenesc, precum și pentru opera tradițională. Pentru o perioadă a urmat cursuri la Universitatea din New York, iar apoi a urmat la Universitatea Columbia, lucrând în timpul zilei pentru a-și susține studiile. A studiat muzica la Paris cu Marya Freund în 1948, iar în 1949 a mers la Milano pentru a studia canto la Conservatorul din Milano cu Giorgina del Vigo. În 1950, ea a primit o bursă Fulbright pentru a-și continua studiile acolo. A apărut în mai multe productii studentesti, emisiuni radio si concerte informale la inceputul anilor 1950. A debutat în 1957 la Incontri Musicali, un festival de muzică contemporană din Napoli. În anul următor, interpretarea Ariei de John Cage cu Fontana Mix în premieră mondială, a propulsat-o ca un exponent major al muzicii vocale contemporane. Debutul ei american a venit în 1960 la Festivalul de Muzică Tanglewood, unde a interpretat Cercurile de compozitorul italian Luciano Berio.

În 1967, Berberian lansează un album cu 12 piese (înregistrat la Paris), care a constat în întregime în versiuni în stil baroc din piesele The Beatles, intitulat Beatles Arias

după https://en.wikipedia.org/wiki/Cathy_Berberian