Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 31 martie 1926 s-a născut regizorul și profesorul Kim Arzumanyan, unul dintre fondatorii televiziunii armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Kim

Kim Arzumanyan s-a născut la 31 martie 1926  în orașul Goris. Pe parcursul vieții și-a desfășurat activitatea în patru teatre din Erevan, realizând câteva zeci de spectacole. A activat și în televiziune și radio, fiind unul dintre fondatorii televiziunii armene din anii 1956-1957, unde a realizat numeroase spectacole de televiziune și radio, dar a fost și pedagog, fiind profesor la Institutul de stat pentru teatrul și cinematografie din Erevan și la Universitatea pedagogică “Khachatur Abovian”.

Una dintre cele mai strălucite pagini din biografia sa o constituie filmul artistic “Sayat-Nova” din anul 1960, care a fost realizat cu ocazia a 250 de ani de la nașterea marelui trubadur Sayat-Nova (Harutiun Sayadian, 1712-1795). Filmul, unul dintre cele mai apreciate de către publicul armean, a fost filmat, în mare parte, într-un spațiu de 60 m2, și a intrat în fondul de aur al televiziunii armene (vizionați filmul aici – Sayat-Nova).

Un alt cunoscut spectacol în limba armeană occidentală este “Midjnord ter papan” (Părintele intermediar) din anul 1970, care este în trei părți și se bazează pe renumita comedie a lui Ervant Odian cu același nume (vizionați spectacolul aici – Mijnord ter papan).

Pe parcursul activității sale a colaborat cu aproape toți renumiții actori din acea vreme, care au jucat în spectacolele lui din televiziune, teatru și radio (Sos Sargsyan, Mher Mkrtchyan, Karp Khachvanqyan, Varduhi Varderesyan, Metaqsya Simonyan, Babken Nersisyan, Gurgen Djanibekyan, Arus Asryan etc.).

S-a stins din viața la 19 ianuarie 2002 în Erevan.

Biografia lui în limba armeană – Կիմ Արզումանյան