Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 31 mai 1884 s-a născut Drastamat Kanayan, cunoscut sub numele de Generalul DRO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Drastamat Kanayan (armeană Դրաստամատ Կանայեան), alias generalul Dro s-a născut la 31 mai 1884 și murit la 8 martie 1956. A fost un politician, revoluționar și general în perioada Primei  Republici Democrate Armene (1918-1920). A participat în special la războiul armeno-georgian.

Născut în Iğdır (Imperiul Rus) în 1884, Drastamat Kanayan a fost interesat de cariera militară încă de la o vârstă fragedă. Posibilitățile sale de integrare în societatea rusă fiind limitate de utilizarea limbii armene, s-a alăturat unui grup de tineri naționaliști armeni. În iunie 1903, țarul a emis un decret prin care erau declarate proprietatea imperială toate posesiunile Bisericii Armene. Poporul armean, simțindu-se amenințat în existența sa, a format miliții pentru apărarea bisericilor. Cu această ocazie, Drastamat s-a alăturat Federației Revoluționare Armene.

În timpul Primului Război Mondial a luptat pentru Rusia, comandând una dintre unitățile armate de voluntari integrate în Armata Imperială Rusă. A fost decorat de țar.

În perioada 23-27 mai 1918, Dro a preluat comanda bătăliei de la Baș-Aparan. Bătălia de la Aparan a fost cu adevărat punctul culminant al faimei lui Drastamat Kanayan. În acele zile cele mai importante pentru poporul armean, el a reușit nu numai să oprească înaintarea armatei turcești, de 13.000 de soldați, spre Erevan dar a dat și o lovitură zdrobitoare turcilor, care au fugit de pe câmpul de luptă.

După declararea independenței Armeniei, Dro a început să formeze armata armeană. Cu toate acestea, meritul său este incontestabil, mai ales în stabilizarea vieții politice interne a țării. El a fost, de asemenea, primul ministru al apărării sub Republica Democrată Armenia, funcție pe care a ocupat-o până la 28 mai 1919.

În 1920, după anexarea Armeniei de către URSS, a plecat în exil în Iran iar o vreme a locuit și în România ( din 1925). A emigrat în Liban, unde era prezentă o puternică diaspora armeană și unde și-a continuat activitățile politice, militante pentru cauza armeană.

A murit la Boston în 1956 în timp ce călătorea în Statele Unite pentru a primi tratament medical.

monumentul lui Dro de la Aparan

Rămășițele sale pământești au fost duse în Armenia pentru înmormântarea finală la Aparan, la 28 mai 2000, în cadrul comemorării celei de-a 82-a aniversări a primei Republici Armene.

Guvernul Armeniei a fondat Institutul Național de Studii Strategice General Dro, iar Ministerul Apărării a stabilit o medalie în numele său pentru a decora personalul militar și civilii care au excelat în predarea militară.

Kanayan s-a căsătorit cu Gayane la București în 1935 și au avut un fiu Mardiros.