Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 30 septembrie 1918 s-a născut poetul Ghevorg Emin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

gevorg_eminGhevorg Emin (armeană: Գեւորգ Էմին) s-a născut pe 30 septembrie 1918 și a murit pe 11 iunie 1998. A fost poet, eseist și traducător.

Emin, fiul unui profesor de școală, s-a născut în orașul Aștarak. În 1927, familia sa a părăsit Aștarakul și s-a mutat la Erevan. În 1936 a terminat liceul iar în anul 1940 a absolvit Institutul Politehnic local, ca inginer în domeniul hidroenergetician. După absolvire a fost proiectant și a supravegheat construirea unei centrale hidroelectrice, care produce încă  energie electrică. Centrala electrica a rămas singura lui realizare ca inginer.

În școală, Emin l-a cunoscut pe marele poet armean Eghișe Cearenț, care a murit în 1937 într-o închisoare sovietică. Emin reamintește în prefața cărții Pentru tine în zi de An Nou:

Astăzi, dacă aș scrie în loc de a construi canale și centrale electrice, este din cauza a două lucruri: impactul întâlnirii cu Eghișe Cearenț, și în al doilea rând, atingerea manuscriselor de la biblioteca Matenadaran, unde am lucrat ca student și am putut citi și ține minunatele manuscrise vechi din secolul al V-lea pînă în al XVIII-lea.

Creațiile poetului Emin sunt adânc înrădăcinate în cultura și peisajul țării în care a crescut. La aceasta se adaugă lectura, cu precădere, a poeților simboliști în special francezi, și credința durabilă în puterea poeziei. Între 1941 și 1945, Emin a luptat (și a fost rănit), în al doilea război mondial. Poezia lui nu face referiri specifice la propriile sale experiențe de război, dar de multe ori se referă la genocidul armean.

Poezia lui Emin a fost tradusă din armeană în mai multe limbi din întreaga lume.

după https://en.wikipedia.org