Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 3 septembrie 1873 s-a născut poetul martir Ardashes Harutiunian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ardashes Harutiunian, poet, scriitor și critic literar, s-a născut pe 3 septembrie 1873 la Malkara, lângă Rodosto ( Imperiul Otoman) și a decedat pe 16 august 1915 fiind ucis lîngă Derdent de autoritățile otomane. Ca poet a semnat cu mai multe pseudonime cum ar fi Manishak, Ban, Shahen-Garo.  A fost considerat unul dintre cei mai remarcabili intelectuali ai perioadei sale.

Din 1912 a locuit în Istanbul, unde a lucrat ca profesor și a contribuit la ziarele armenești occidentale. A publicat primul să volum de poezii, Լքուած քնար ( Lira abandonată), în 1902, urmat de două volume noi, Երկունք (Naștere) și Նոր քնար (Noua Liră), în 1906 și, respectiv, 1912. A fost unul dintre primii critici literari ai poeților armeni contemporani cu el precum Misak Medzarenț, Daniel Varujan și Siamanto.

În timpul Genocidului armean, el a rămas la Üsküdar la 24 aprilie 1915. A fost apoi arestat la 28 iulie 1915 și bătut bestial la Müdüriyet. Când tatăl său a venit să-l vadă, a fost și el întemnițat. Tatăl și fiul au fost deportați împreună cu 26 de armeni în Nicomedia (azi İzmit) și au fost închiși în biserica armeană care a fost transformată într-o închisoare. Amândoi au fost condamnați la moarte și uciși în apropiere de Derbent, la 16 august 1915.

După moartea lui Harutiunian, poemele sale au fost publicate în cărți separate la Paris (1937) și Erevan (1968). Principalele teme ale poeziei sale sunt dragostea, romantismul și umanismul.