Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 3 iunie 1837 s-a născut scriitorul Perci Proșian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Perci Proșian ( în armeană: Պերճ Պռոշյան ), nume adevărat Hovhannes Ter-Arakelian s-a născut pe 3 iunie 1837 la Aștarak și a decedat pe 23 noiembrie 1907 la Baku. A fost un scriitor armean.

Perci Proșian s-a născut în Aștarak, într-o familie de croitori. Învățământul său preliminar l-a primit la școala parohială locală (1849-1852), apoi a studiat la Erevan. În 1856 a absolvit Școala Nersesyan din Tbilisi și în 1857 s-a întors la Aștarak și a fost numit să lucreze ca supraintendent la școala parohială locală. În același timp, a lucrat ca secretar al agenției provinciale, ceea ce i-a oferit oportunitatea de a se familiariza cu viața satului.

În 1859 Proșian a plecat la Tbilisi și a început să lucreze ca profesor pregătitor la Școala Nersisyan. A jucat un rol activ în crearea teatrului profesionist din Armenia, fondând școli de fete la Tbilisi, apoi în Șuși, Agulis și Astrakhan. În 1879 a fost invitat la Ecimiatzin și a fost numit supraintendent al tuturor școlilor religioase din eparhia Erevan și regiunea Kars, unde a lucrat până în 1881. În acei ani a transpus o Evanghelie în limba armeană modernă și a primit rangul de Magister în Teologiei de la Patriarhul Gevorg IV Konstandinopolseci. În 1887 s-a întors la Tbilisi.

În anii 1850, inspirat de romanismul național-religios a făcut câteva experimente literare. Însă, romanul lui Khaceatur Abovian, „Rănile Armeniei”, l-a orientat în regăsirile sale. În 1860, Proșian a scris romanul „Sos și Varditer”. Primul pas spre popularitate era făcut.

În revista „Pordz”, romanul „Nevoia de pâine” al lui Proșian a fost publicat în 1879, care și-a găsit locul constant în istoria romanelor realiste armene. La fel ca în romanul menționat, precum și în romanele „Molii”, „Hunon” și „Băcanul satului”, „Buli-Buli”, precum și altele Proșian a ilustrat imaginea cuprinzătoare a istoriei sociale a epocii post-reformă a satului armean.

De asemenea, Proșian a scris mai multe articole memoriale despre teatrul armean, școli, pedagogie. Romanele lui Proșian ne oferă un material enorm despre istoria satului armean și, ca unică documentare, își păstrează valoarea estetică și cognitivă chiar și astăzi.

Perci Proșian a murit în 1907 la Baku și este înmormântat în cimitirul din Tbilisi.