Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 27 ianuarie 1939 s-a născut compozitorul Tigran Mansurian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

MansourianT_2_640

Tigran Yeghiayan Mansurian (armeană: Տիգրան Մանսուրյան s-a născut pe 27 ianuarie 1939. Este un compositor armean care a compus multe partituri muzicale  pentru orchestră și pentru filme.

S-a născut în Beirut dar a urmat studiile la Erevan  unde familia lui s-a mutat în 1947 și sa stabilit în Armenia în 1956. A studiat mai întâi la Școala de Muzică Romanos Melikian sub îndrumarea compozitorul Edvard Baghdasaryan iar apoi la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan.

Albumul său “Monodia” a fost nominalizat la Premiile Grammy Award 2005 pentru “Cel mai bun moment instrumental solo cu Orchestra” și “Cea mai bună compoziție contemporană clasică.”

A compus lucrări pentru orchestră, muzică de cameră, pentru cor, pentru pian, muzică vocală, muzică pentru filme, printre care „Culoarea rodiei”, 1968, în regia lui Sergei Parajanov, „Noi şi munţii noştri”, 1969, și „Un petec de cer”, 1980 în regia lui Henrik Malyan, „Tangoul copilăriei noastre”, 1984, în regia lui Albert Mkrtchyan ş.a.

Menționăm că la a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 30 august – 20 septembrie 2015, Scottish Ensemble din Glasgow, a inclus în program lucrarea „Four Serious Songs”, ( Concertul nr.2 pentru vioară şi orchestră ) al compozitorului  Tigran Mansurian în interpretarea violonistei Patricia Kopatchi