Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 27 februarie s-a născut pictorul Vardges Surenianț

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

sureniants

Vardges Surenianț (armeană: Վարդգես Սուրենյանց) s-a născut la 27 februarie 1860-și a decedat pe 6 aprilie 1921. A  fost  pictor, sculptor, grafician, critic de artă, și actor. El este considerat fondatorul picturii istorice armene.  Picturile sale ilustrează  scene din basme armenești  și diverse evenimente istorice. Surenyants a  realizat o  expoziție dedicată operelor sale și a fost admirat de mulți dintre contemporanii săi,  figuri bine cunoscute în societatea rusă și armeană, inclusiv Martiros Saryan, Ilia Repin, și Vladimir Stasov.

Vardges Surenianț s-a născut în Akhaltsikhe, Imperiul Rus astăzi  Georgia. Tatăl său, Hakop Surenianț, a fost  preot. Familia Sureniants s-a mutat  la Simferopol în 1868  iar apoi la Moscova  unde tatăl său a fost numit preot la Episcopia armeană.  Atunci el a avut  oportunitatea de a studia la prestigioasa școală  Lazarian. În 1876, el studiază  la Școala de Pictură, Sculptură și Arhitectură  din Moscova pe care o absolvă  în 1879.  În același an, Sureniants  pleacă  la Munchen, Germania, unde studiază  arhitectura la Academia de Arte Frumoase, dar  și pictura.

Sureniants_-_After_the_Massacre

După Masacru

Altar

Profanarea Altarului

Într-o încercare de a prezenta  masacrele Hamidiene, Sureniants pictează  o serie de lucrări printre care se numără După Masacru, în 1899 și Profanarea Altarului, în 1895.

El a călătorit în Italia, în 1881 și a vizitat insula San Lazzaro degli Armeni. În biblioteca lor, el a studiat arta plastică armeană și manuscrisele armenești și a pictat portretul lui Mikayel Chamchian și altele. In 1892, Sureniants vizitează Ani-ul, Lacul Sevan și devene familiarizat cu obiceiurile cotidiene ale vieții rurale armene. În timpul genocidului armean, Sureniants a realizat multe picturi ale supraviețuitorilor, care s-au refugiat în Armenia rusească.  În 1916 a plecat la Tiflis, unde, împreună cu alți artiști precum Mardiros Saryan și Panos Terlemezian a fondat Societatea artistică armeană.

În 1917  Surenianț s-a mutat la Yalta, unde a primit comandă pentru a picta catedrala armeană nou construită. Sureniants a decorat altarul, pereții și cupola bisericii. În timp ce lucra Surentiants s-a îmbolnăvit grav. A murit la 6 aprilie 1921 și este înmormântat în incinta catedralei armene din Yalta.

Yalta

Catedrala armeana Yalta ( interior pictat de Surenianț )