Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 26 octombrie 1949 s-a născut actrița și cîntăreața Corina Chiriac

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Corina Chiriac (născută pe 26 octombrie 1949București) este o cântăreață de muzică ușoară, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni de televiziune și actriță din România. Corina Chiriac a fost una dintre solistele de mare succes din muzică ușoară din anii ’70 și ’80.

Tatăl său, compozitorul Mircea Chiriac (1919–1994), a fost profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București. Numele  de fată al mamei era Arșaluis Calaigian iar un unchi a fost preotul Mampre Biberian, slujitor la altarul Catedralei Armene din București. Mama a fost profesoară de pian la același Conservator. Aceștia o familiarizează de la cea mai fragedă vârstă cu lumea sunetelor. Copil fiind, studiază pianul la început cu mama sa. Ajungându-se la concluzia ca ar fi mai studioasă cu o profesoară străină, s-a apelat la o prietenă a familiei, pianista Rodica Suțu, una din ultimele descendente ale familiei domnitoare Suțu. Nu a putut să învețe pianul prea mult deoarece degetele mici de la fiecare mână erau prea scurte pentru atingerea corectă a octavelor. În anul 1955 se înscrie la Școala de muzică Nr.1, din Strada Principatele Unite (București) (vioară principal/pian secundar) unde studiază vioara timp de 6 ani, având ca profesor, pe George Manoliu, cu asistenții Petre Munteanu și Ilarion Ionescu – Galați, dirijor și muzician. Cursurile liceale le-a susținut la Liceul Special de Muzică nr.1 din București, clasele de vioară, sub îndrumarea unor prestigioase nume ale muzicii românești.

În 1965 debutează radiofonic la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”. Câștigă premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziții proprii și melodia „Pe valea Prahovei” de George Grigoriu. Președintele juriului: compozitorul George Grigoriu.

În 1966, după ce a fost elevă timp de 10 ani la Școala de muzică Nr.1, urmează clasa a XII-a la liceul „Nicolae Bălcescu”.

În 1967 după ce termină liceul „Nicolae Bălcescu”, este admisă ca studentă la IATC „I.L. Caragiale” (actualul ATF) din București, clasa actorie Constantin Moruzan – Mihai Mereuță. A mai studiat și cu regizorul Mony Gellelter și Adriana Piteșteanu. A fost colegă de generație cu: George MihăițăFlorin ZamfirescuGelu ColceagTamara CrețulescuMihaela ArsenescuMircea DiaconuCarmen Maria StrujaȘtefan Velniciuc.

Debutează la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa „Sfântul” de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu.

Face parte din echipa de studenți actori care fac figurație la teatru, studiourile Buftea și TVR.

Anii 1968-1969 au însemnat apariții muzical-literare în cadrul clubului de presă al Casei de cultură a studenților „Grigore Preoteasa”, care îi aduc primele cronici în ziarele vremii.

Reamintim că în anul 2016  Corina a participat la Festivalul Strada Armenească, unde a primit și Premiul Uniunii Armenilor, a revenit în festival și în anul 2017 iar în luna septembrie 2017 a cîntat la Bacău la  Festivalului de teatru şi film armenesc „Hayastan”.

LA MULȚI ANI CORINA