Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 26 noiembrie 1837 s-a născut marele compozitor Tigran Tchoukhajian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

composer_dikran_tchouhadjianTigran Tchoukhajian. În armeană: Տիգրան Չուխաճեան, s-a născut, după unele surse, pe 26 noiembrie  1837 și a murit pe 23 martie  1898.  A fost  compozitor, dirijor,  și fondatorul primei instituții de operă în Imperiul Otoman.  El este considerat primul compozitor de operă din istoria Turciei.

Tchoukhajian s-a născut în Constantinopol. A studiat la  clasa compozitorului Gabriel Yeranian, apoi la Milano . Alături de alți intelectuali armeni din acea perioadă el a luptat pentru dezvoltarea culturii naționale, prin organizarea de societăți muzicale, teatre, școli,  concerte gratuite. În lucrările sale, Tchoukhajian folosește elementele tehnicilor  muzicale europene și melodii populare armenești.  Este  autor de piese pentru pian, cântece, muzică de cameră și lucrări simfonice, opere,  etc. A murit la Smirna (azi Izmir). Tchouhadjian este îngropat în cimitirul armenesc  din Smirna.

El a creat prima operă armeană, Arșak al II-lea (1868, parțial pusă în scenă în 1873), care are la bază  figura istorică a regelui Arsaces al II-lea (Arșak II). Este prima ” Mare operă armeană “, cu coruri și momente  de balet și a fost prezentată  la 29 noiembrie 1945 la Teatrul de Opera din Erevan. Arșak al II-lea este o “bijuterie” a culturii muzicale armene și continuă să fie în repertoriul Teatrului de Operă  din Erevan. In anul 2001, a fost pusă în scenă la Opera din San Francisco.