Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR | Pe 26 aprilie 1856 s-a născut Henry Morgenthau, ambasador american în Imperiul Otoman, în timpul Primului Război Mondial

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Henry Morgenthau  s-a născut pe 26 aprilie 1856, Mannheim, (Marele Ducat de Baden) și a decedat pe 25 noiembrie 1946 la New York. A fost avocat, om de afaceri și diplomat american, cunoscut mai ales ca ambasador al Statelor Unite în Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Ca ambasador în Imperiul Otoman, Morgenthau a fost identificat drept cel mai de seamă american care a vorbit despre Genocidul Armean.

Morgenthau a fost tatăl politicianului Henry Morgenthau Jr. Printre nepoții săi s-au numărat Robert M. Morgenthau, procuror districtual al Manhattanului timp de 35 de ani, și Barbara W. Tuchman, istoric care a câștigat premiul Pulitzer pentru cartea ei The Guns of August.

Ca un susținător timpuriu al lui Wilson, Morgenthau a presupus că Wilson îl va numi într-un post din cabinet, dar noul președinte avea alte planuri pentru el iar Morgenthau a fost numit ambasador în Imperiul Otoman. El a respins inițial postul, dar în urma unei călătorii în Europa și cu încurajarea prietenului său rabinul Stephen Wise, și-a reconsiderat decizia și a acceptat oferta lui Wilson. Numit ambasador al SUA în Imperiul Otoman în 1913, a ocupat această funcție până în 1916.

Deși siguranța cetățenilor americani în Imperiul Otoman, în mare parte evrei și misionari creștini, a ocupat o pondere mare a începuturilor activității sale ca ambasador, Morgenthau a spus că era cel mai preocupat de chestiunea armenească. După izbucnirea războiului în 1914, SUA au rămas neutre, astfel că ambasada americană — și prin extensie Morgenthau — reprezentau și multe dintre interesele Aliaților în Constantinopol (Istanbul), deoarece aceștia își retrăseseră misiunile diplomatice din cauza ostilităților. În timp ce autoritățile otomane au declanșat genocidul armean în 1914–1915, consulii americani aflați în diferite părți ale Imperiului au inundat biroul lui Morgenthau cu rapoarte aproape la fiecare oră, documentând masacrele și marșurile de deportare care aveau loc. Pus în fața dovezilor acumulate, el a informat oficial guvernul SUA despre activitățile guvernului otoman și a cerut Washingtonului să intervină.

Cu toate acestea, guvernul american, nevrând să fie târât în dispute, a rămas la momentul respectiv o putere neutră în conflict și nu a exprimat prea multe reacții oficiale. Morgenthau a ținut întâlniri la nivel înalt cu liderii Imperiului Otoman pentru a ajuta la ameliorarea situației armenilor, dar turcii au refuzat și au ignorat protestele sale. El l-a admonestat pe ministrul de Interne otoman Talaat Paşa, spunându-i: „poporul nostru nu va uita niciodată aceste masacre”. Pe măsură ce masacrele continuau neîntrerupt, Morgenthau și alți alți americani au decis să formeze un comitet de strângere de fonduri publice pentru a-i ajuta pe armeni — Comitetul Atrocităților împotriva Armenilor (redenumit mai târziu Near East Relief) — strângând peste 100 milioane de dolari ca fonduri de ajutorare, echivalentul a 1 miliard de dolari astăzi. Prin prietenia sa cu Adolph Ochs, editorul New York Times, Morgenthau s-a asigurat și că masacrele vor continua să fie pe primele pagini ale ziarelor. New York Times a publicat 145 de articole doar în 1915.

Exasperat de relația sa cu guvernul otoman, a demisionat din funcția de ambasador în 1916.

citește mai mult pe wikipedia

Henry MORGENTHAU
Ambasador la Constantinopol – memorii
Cuvînt înainte de James C. Rosapepe – ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Traducere si note de Mihnea Gafita.

Editura Ararat, Bucuresti, 2000, 405 p.,