Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR /  Pe 25 noiembrie  1957 s-a născut  Monte Melkonian, erou al războiului din Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Monte Melkonian, născut pe 25 noiembrie 1957 în Visalia (California)  și a murit la 12 iunie 1993 în Merzili, Nagorno-Karabakh. A fost un activist politic și comandant militar armean.

În fruntea detașamentului armat  din Martuni, s-a remarcat  în războiul din Nagorno-Karabagh. În timpul acestui conflict, a fost ucis de soldații azeri.  Trupul său a fost repatriat în Armenia fiind  înmormânt  la Cimitirul Militar Yerablur din Erevan.

A fost cel de-al treilea copil (din cei patru) ai  lui Charles și Zabel Melkonian o familie de profesori. La vârsta de 12 ani, în 1969, Monte Melkonian a avut ocazia să călătorească cu familia sa în Europa și apoi în Turcia; el vizitează orașul Merzifon, unde locuia familia sa maternă.

În 1978, a absolvit istoria la Universitatea Berkeley  din California.

La sfârșitul anului 1978  Melkonian  merge la Beirut în Liban, o țară aflată în plin război civil. Participă  activ, timp de doi ani, la acțiunile de autoapărare ale districtului armean din Beirut, Bourj Hammoud care era amenințat de mișcarea extremistă a falangelor libaneze și, în general, de milițiile maronite. În această perioadă se  apropie  de grupul marxist-leninist  ASALA  ( Armata Secretă de Eliberare a Armeniei)  și aderă la aceasta,  ca membru active, în 1980.

În Liban o cunoaște pe viitoarea sa soție  Seta Kbranian.

În 1983, ASALA se scindează: pe de o parte, liderul istoric al ASALA, Hagop Hagopian, pe de altă parte, alți membri activi ai organizației, inclusiv Monte Melkonian. Această ruptură în organizație explică parțial plecarea lui Melkonian în Franța, unde a fost arestat în noiembrie 1985, pentru posesie ilegală de arme  și  este condamnat la 6 ani de închisoare de către justiția franceză. Este eliberat în 1989.

El “reapare” la 6 octombrie 1990 în Armenia sovietică. Primele luni petrecute în Armenia sunt dedicate scrierii unei monografii consacrate Regatului Urartu, Melkonian avînd , la bază, studii de istorie.

În august 1991 se căsătorește  cu Seta Kbranian.

Din 1991, Monte Melkonian se pune în serviciul armatei  din Nagorno-Karabagh iar în  septembrie 1991 luptă  în regiunea Șahumian, unde  participă  la cucerirea satelor Erkej, Manashid sau Buzlukh. În februarie 1992, se  duce în regiunea  Martuni ( Karabagh) unde devine în scurt timp liderul detașamentului armatei din această regiune. În aprilie 1993, a fost unul dintre principalii strategi  ai cuceririi orașului Karvașar, capitala regiunii Șahumian.

Monte Melkonian este  ucis pe 12 iunie 1993 fiind îngropat  cu onoruri militare în cimitirul Yerablur la Erevan.  

La 20 septembrie 1996 i-a fost acordată, post mortem, distincția de Erou  Național al  Armeniei, cea mai înaltă decorație a Republii Armenia.