Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 25 februarie 1861 s-a născut Merza Gyula, etnograf și cercetător de origine armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Merza Gyula ( Julios Mirzayan) s-a născut la  Cluj pe 25 februarie 1861  și a decedat la Cluj pe 15 decembrie 1943. A fost  etnograf maghiar de origine armeană ,cercetător, autor al unor scrieri pe teme turistice.
A semnat cu pseudonime ca:  Ararat, Ekefalvi, Figyelő, Sinapis, Wanderer, Veridicus, Za-la.

Fiu al lui  Merza Joachim și Simai Jozefa a  absolvit Gimnaziul Piarist din orașul său natal în 1879 și a studiat medicina la Universitatea din Viena. A călătorit în Europa pentru a studia  destinații turistice, stațiuni, unități turistice și muzee și a publicat scrieiri cu subiect  turistic. A fost co-fondator al Asociației Culturale din Transilvania, de asemenea s-a  implicat în înființarea Muzeului Armean din Gherla. A fost corespondent  al revistei Ararat din București (1924-1925). Pentru a marca stabilirea armenilor în Transilvania, el a inițiat, în 1893, acțiunile de ridicare a  statuii lui Oxendiu Verzerescu la Gherla. ( proiect nerealizat)

Ca descendent al unei familii armenești, el a jucat un rol semnificativ în dezvăluirea trecutului și obiceiurilor armenilor transilvăneni. A realizat un studiu despre motivele declinului etnografic al armenilor maghiari și soluțiile ce se impun (Gherla, 1895) precum și un studiu despre soarta armenilor maghiari și Crucea Armeană (Gherla, 1902). Pentru munca sa Papa Leo al XIII-lea i-a dat o binecuvântare apostolică. I-a dedicat un studiu lui  Kristof  Szongott, fondatorul revistei Armenia  din Gherla (1907); a mai scris despre costumele populare armenești (Gherla 1907). A  redactat bibliografia  armenilor din Transilvania (manuscris) dar și o lucrare despre armenii din Transilvania  apărută  în 1932.

sursa Wikipedia