Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 24 aprilie 1959 s-a născut compozitorul și saxofonistul Garbis Dedian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nascut in data de 24 aprilie 1959 in Bucuresti, Garbis Dedeian  este un compozitor si saxofonist roman de jazz.

A urmat cursurile muzicale la sectia pian a Liceului de muzica nr.1 din Bucuresti si la Scoala Populara de Arta (clarinet) – compozitie si orchestratie cu Richard Bartzer, urmand ca la varsta de 18 ani, in anul 1977 sa debuteze in cluburile de jazz ale vremii din capitala, cluburi precum Mihai Eminescu si Ateneul Tineretului.

In anul 1979 participa  cu Big Band-ul Centrului Universitar Bucuresti condus de G. Margarint la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar in 1981 apare cu grupul ,,Jazz Club 303’’ in cadrul aceluiasi festival.

Un an mai tarziu, in 1982, Dedeian Garbis participa cu cvartetul la festivalul de Jazz de la Sibiu unde obtine locul 2, fapt care consacra si incepe astfel colaborare cu formatia ,,Vilmani’’, formatie cu care participa la festivalurile de la Mamaia, la concertele concurs ,,Melodia anului’’. Face inregistrari radio, Tv si la Electrecord, iar in perioada 1982-1989 participa la toate festivalurile si manifestarile din tara si inregistreaza impreuna cu Alexandru Andries, Mihai Stepan si formatiile Metropol.

In 1984 este desemnat de critica de specialitate din tara ca fiind saxofonistul numarul doi al tarii, după regretatul Dan Mandrila.

In 1986 deschide cu cvartetul propriu clubul de jazz Nord situat in incinta Hotelului cu acelasi nume.

Revista internationala Jazz Forum il numeste ,,The Young Lion’’ al saxofonului in Romania, astfel ca din anul 1990, Garbis Dedeian incepe sa sustina concerte si peste hotare si tot in acest an inregistreaza cu fratele sau Capriel Dedeian albumul cu muzica armeneasca ,,Carun-Carun’’.

Ultimul său album, editat anul trecut s-a numit Armine.

S-a stins din viață pe 14 ianuarie 2020.

  •  
  •