Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 23 ianuarie s-a născut Ivan Galamian, renumit profesor de vioară

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ivan Alexander Galamian, în armeană  Իվան Ղալամեան s-a născut pe 23 ianuarie 1903 și a murit pe 14 aprilie 1981. A fost un renumit profesor de vioară născut în Iran.

Galamian s-a născut în orașul Tabriz, Iran, într-o familie armenească. La scurt timp după nașterea sa, familia a emigrat la Moscova, Rusia. Galamian a studiat vioara la Școala Societății Filarmonice cu Konstantin Mostras (student al lui Leopold Auer) și a absolvit în 1919. A fost închis la vârsta de 15 ani de guvernul bolșevic. Directorul de la Teatrul Bolshoi l-a salvat susținând că Galamian era necesară în cadrul orchestrei de opera. iar ulterior, guvernul l-a eliberat. Curând după aceea, s-a mutat la Paris și a studiat cu Lucien Capet între 1922 și 1923. Datorită unor probleme de sănătate Galamian a renunțat în cele din urmă la scenă pentru a preda cu normă întreagă la conservatorul Rachmaninov unde a predat din 1925 până în 1929.

În 1937, Galamian se mută definitiv în Statele Unite. A predat vioara la Institutul de Muzică  Curtis începând cu anul 1944 și a devenit șeful catedrei de vioară al Conservatorului Juilliard din 1946. A scris două manuale de vioară. Galamian a inclus în abordarea sa ca pedagog aspecte ale tehnicii de vioară din școala rusă și franceză. În 1944 a fondat Meadowmount School of Music, un program de vară în Westport, New York. Școala a rămas operațională și a instruit mii de muzicieni de clasă mondială.  Galamian a predat curent la școlile Curtis, Juilliard și Meadowmount. Nu s-a pensionat și a menținut un program activ de lucru cu normă întreagă. A murit la vârsta de 78 de ani în 1981 în New York.