Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 23 februarie s-a născut arhitectul Artur Tarkhanyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

2Artur Tarkhanyan s-a născut în Leninakan pe 23 februarie 1932 într-o familie de medici. A absolvit, în 1957, Institutul Politehnic din Erevan la departamentul de Arhitectură. După terminarea studiilor a început imediat să lucreze la  Institutul de Proiectări.

Primele proiecte arhitecturale la care a lucrat au fost clădirile Academiei Naționale de Științe și Teatrul Dramatic din Gyumri.

În mai 1987 a fost unul dintre membrii grupului care au vizitat Cernobîl pentru a studia consecințele dezastrului. El a făcut propuneri utile la proiectarea sarcofagului construit în jurul centralei nucleare de la Cernobîl.

Artur Tarkhanyan este autorul mai multor clădiri de 30 de etaje pentru locuit, grădinițe, școli publice, cluburi, stațiuni, cinematografe și alte clădiri publice, care au fost construite în Erevan, alte orașe din Armenia și din fosta URSS. El este, de asemenea, autorul  planurilor urbane pentru 3 cartier rezidențiale din Erevan.

crop

zvartnots-ariport-old-building

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea cinematografului “Ayrarat”, Palatul Tineretului și Aeroportul Internațional “Zvartnots” sunt lucrările sale cele mai importante. Artur Tarkhanyan a proiectat, de asemenea, mai multe monumente, printre care și Memorialul Genocidului Armean de pe colina Tsitsernakaberd ( împreună cu  Sashur Kalashyan și artistul Hovhannes Khachatryan).

Arthur Tarkhanyan a fost, de asemenea, implicat activ în viața socială și politică a Armeniei. In 1958 a devenit membru al Uniunii Arhitecților. Timp de mulți ani, el a fost membru al consiliului orașului Erevan și membru al consiliului științific al Institutului de Cercetări Științifice. Între anii 1968-2001 a predat la Universitatea de Stat pentru Arhitectură și Construcții din Erevan.

În anul 1994 Tarkhanyan a fondat un studio de arhitectură cu fiica sa Anahit Tarkhanyan. A murit în 6 aprilie, 2008.