Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 23 decembrie 1908 s-a născut Yousuf Karsh, fotograf canadian de origine armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Yousuf  Karsh s-a născut la 23 decembrie 1908 în Mardin (Turcia) și a murit la 13 iulie 2002 la Boston.  A fost  un fotograf  portretist canadian de origine armeană considerat  unul dintre maeștrii fotografiei alb-negru. A fotografiat aproximativ 11 000 de personalități. Yousuf Karsh  s-a născut în orașul Mardin din Armenia de vest. A crescut în timpul masacrelor armene despre care a scris că a văzut cu ochii lui cum rudele sale au fost masacrate, cum sora sa a murit de foame, cum familia sa a fost forțată să meargă din sat în sat, fără mâncare sau vre-un ajutor.

La 16 ani, Yousuf a fost trimis de părinți la unchiul său, George Nakash, fotograf care locuia în Canada la Sherbrook (Quebec). Karsh a urmat școala în această localitate și în tot acest timp l-a ajutat pe unchiul său în studioul fotografic.

Nakash, a văzut
un mare potențial în nepotul său și, în 1928, a aranjat pentru Yousuf să meargă
ucenic pe lângă un mare fotograf portretist John Garo, la Boston, în Statele
Unite.

Karsh s-a întors în Canada unde a fost descoperit de Prim ministru de atunci al Canadei, Mackenzie King, care a aranjat ca Yousuf Karsh să fotografieze pe unii demnitari străini ce vizitau țara. Fotografiile sale au atras atenția multor celebrități astfel  că pe 30 decembrie 1941, l-a fotografiat pe Winston Churchill, după ce acesta ținuse un discurs în Parlamentul canadian din Ottawa.

Yousuf  Karsh a fost membru al Academiei Regale Canadiene de Artă și în cariera sa de fotograf  portretist a imortalizat figuri de seamă ale vremii cum ar fi Albert Einstein, Dwight  Eisenhower, Regina Elisabeta a Angliei, Indira Gandhi, Ernest Hemingway, Papa Ioan Paul II, Grace Kelly, Jaqueline Kennedy, John F. Kennedy, Pablo Picasso, George Bernard Shaw, Pierre Elliot Trudeau și alții.

În anul 2017,  la Ottawa capitala Canadei, în fața Hotelului Chateau Laurier a fost dezvelit bustul celebrului fotograf .